Stijging transplantaties door leververvetting 

Het aantal levertransplantaties door leververvetting als gevolg van leefstijl is in Nederland de afgelopen 7 jaar verdrievoudigd. Dit blijkt uit cijfers van het Erasmus MC in Rotterdam, na een inventarisatie door het MDL Fonds. Het MDL Fonds start een bewustwordingscampagne om de kennis rondom levergezondheid te vergroten. 

Alarmerende cijfers

Het MDL Fonds baseert zich op gegevens van het Erasmus MC, dat het grootste levercentrum van Nederland heeft. Volgens de gegevens ondergingen in de periode 2017-2018 slechts enkele patiënten een levertransplantatie vanwege leververvetting door leefstijl (10 van de 155, dus 6,5 procent van alle transplantaties). In de periode 2023-2024 werden in het Erasmus MC 38 van de 200 patiënten (19 procent) getransplanteerd vanwege leververvetting door leefstijl. Landelijk ondergaan circa 50 patiënten per jaar een levertransplantatie vanwege overgewicht. Patiënten met alcohol gerelateerde leverontsteking zijn daarbij niet meegerekend.   

4 miljoen Nederlanders

MDL-artsen zien parallel aan de obesitasepidemie ook een sterke groei van leververvetting. Volgens het MDL Fonds hebben 4 miljoen Nederlanders leververvetting. Leververvetting blijft vaak onopgemerkt, omdat het in eerste instantie geen symptomen vertoont. Als een vervette lever onbehandeld blijft, kan het echter tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Bij 4 procent van de bevolking (ca. 700.000 mensen) is sprake van actieve leverontsteking door leververvetting. Dit vergroot het risico op levercirrose, leverkanker en uiteindelijk een transplantatie. Alcoholgebruik verhoogt dit risico nog verder.  

Risicogroepen

In risicogroepen, zoals mensen met diabetes type 2, komt leververvetting nog vaker voor. Volgens wereldwijde onderzoeksgegevens is bij 55 procent van de mensen met diabetes type 2 sprake van leververvetting. Bij ongeveer 37 procent is sprake van actieve leverontsteking. De MDL-artsen van het Erasmus MC onderstrepen daarom het belang om risicogroepen te screenen op zowel leververvetting als leverontsteking. 

Tekort aan donorlevers

Het is bekend dat overgewicht een risicofactor is voor hartinfarcten en diabetes type 2. Maar de gevolgen van leververvetting door leefstijl zijn veel minder bekend. Mariël Croon, directeur MDL Fonds noemt de cijfers zeer zorgwekkend. ‘Een levertransplantatie is het laatste redmiddel en heel ingrijpend voor de patiënt, en lang niet altijd mogelijk. Bovendien vergroot dit het tekort aan donorlevers, er sterven nog altijd mensen op de wachtlijst.’ 

Aandacht voor de lever

Gelukkig heeft de lever een uitzonderlijk herstellend vermogen. ‘Je kunt ontzettend veel doen om het tij te keren, als je er maar op tijd bij bent’, zegt Croon. Om de kennis rondom levergezondheid te vergroten, start het MDL Fonds, in samenwerking met MDL-artsen van verschillende universitaire centra, een bewustwordingscampagne. Onderdeel van deze campagne is de nieuwe website Leverstijl.nl. Op deze site kunnen bezoekers waardevolle tips en informatie vinden over het voorkomen van leververvetting en het verbeteren van hun algehele gezondheid. 

Bron: MDL Fonds 

Gepubliceerd op 21 februari 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.