Sterke voedselvermijding bij PDS leidt tot nutriëntentekort

Ruim 1 op de 10 mensen met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) vermijdt dusdanig veel voedingsmiddelen dat ze het risico lopen op een tekort aan macro- en micronutriënten. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 1.000 mensen met PDS.

Ernst van de klachten

In de studie analyseerden de onderzoekers gegevens van 955 patiënten met PDS, met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. Alle deelnemers vulden vragenlijsten in over onder meer de ernst van de buikklachten, stoelgang en psychische klachten. Daarnaast hielden 246 patiënten ook een voedingsdagboek bij gedurende 4 dagen. Het doel was om te kijken welke kenmerken typerend zijn voor mensen met PDS die veel voeding vermijden ten opzichte van andere patiënten met PDS, en hoe dit in verband staat met de kwaliteit van leven en de inname van nutriënten. Mensen met PDS die het FODMAP-dieet volgden, werden geëxcludeerd.

Gedrag ten aanzien van eten

Uit de analyse bleek dat meer dan de helft van de mensen (54 procent) vaak voeding vermijdt. Voor 13 procent (de ernstige vermijders) was dit zelfs een groot deel van de tijd. Zo’n 1 op de 3 mensen zegt voedsel vaak onaantrekkelijk te vinden vanwege PDS. En ruim een kwart (26 procent) van de patiënten zegt regelmatig niet te eten als ze honger hebben, om zo PDS-gerelateerde klachten te voorkomen.

De groep ernstige vermijders

De mensen die vallen in de groep ernstige vermijders hebben vaker dunne ontlasting of diarree dan de overige mensen met PDS. Ze waren relatief jonger en rapporteerden ernstiger klachten, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast hadden ze een lagere kwaliteit van leven. Uit analyse van de voedingsdagboeken bleek dat zij een lagere totale energie-inname hebben. Met name de consumptie van eiwitten en koolhydraten was lager, inclusief vezels en fructanen. Ook de inname van micronutriënten was lager bij deze groep, met significante verschillen ten opzichte van de overige patiënten op vitamines B1, B2, B3, B6, B12, foliumzuur, calcium en zink. De onderzoekers vinden het daarom van belang om deze groep mensen snel te kunnen herkennen, zodat ze extra begeleiding kunnen krijgen van artsen en diëtisten.

Bron: Clinical Gastroenterology and Hepatology

Gepubliceerd op 30 juli 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Rob 13 augustus 2021 at 15:25 - Reply

    PDS is relatief eenvoudig te verhelpen, terwijl uit de medische hoek steevast wordt geopperd dat er niks tegen te doen is. Toch heb ik in mijn praktijk een 100% score. Dat wil uiteindelijk zeggen dat nog nooit een cliënt van mij na twee maanden nog klachten ondervond. De oplossing?
    Heel eenvoudig, geen snelle koolhydraten meer eten en supplementen slikken zoals berberine, l-glutamine, probiotica en soms ook spijsverteringsenzymen.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Gewichtsconsulent, fyto en Nanotherapeut

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.