Sterke toename spijsverteringsziekten

Maag-, lever- en darmaandoeningen zijn de afgelopen 25 jaar met een kwart toegenomen en zijn de 3e oorzaak van alle ziekenhuisopnames. Van alle overlijdens in 2019 was bij 10 procent een MDL-aandoening de onderliggende doodsoorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en is aanleiding voor de campagne “Listen to your Guts” van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Stijgende zorgkosten

Spijsverteringsziekten zijn een groeiend probleem. De zorguitgaven voor deze problemen zijn de laatste 5 jaar met 14 procent gestegen naar zo’n 3,72 miljard. Gemiddeld belanden ieder jaar 150.000 mensen in het ziekenhuis met spijsverteringsproblemen. Dit was in 2019 10 procent van alle ziekenhuisopnames. In de meeste gevallen (27 procent) gaat het om een aandoening aan de lever, galblaas, galwegen of de alvleesklier. Voor zo’n 23 procent waren chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa de oorzaak, en 21 procent werd opgenomen met kanker aan het spijsverteringsstelsel.

Overlijdens

In 2019 overleden ruim 15.600 mensen aan een MDL-aandoening. Bij bijna 13.000 was kanker aan het spijsverteringskanaal de oorzaak, en dan met name in de dikke darm. De tweede meest voorkomende oorzaak zijn problemen aan lever, galblaas/-wegen of alvleesklier met 1.610 overlijdens. Sinds 1996 is er een stijging in het aantal overlijdens aan een MDL-aandoening te zien; in 1996 overleden er nog 12.260 mensen aan een MDL-aandoening.

Huisarts

Ook huisartsen zien steeds vaker patiënten met spijsverteringsproblemen. In 2011 kwamen nog 3,4 miljoen mensen met klachten bij de huisarts, in 2019 was dat gestegen naar 3,8 miljoen (2,2 miljoen vrouwen en 1,6 miljoen mannen). De aandoeningen variëren in ernst en duur. De meest gehoorde klachten zijn obstipatie, maagpijn en andere gelokaliseerde buikpijn.

Campagne voor gezonde spijsvertering

De MLDS is een campagne gestart om de gezonde spijsvertering onder de aandacht te brengen. Op de website kan iedereen een spijsverteringstest doen. Hierin wordt aan de hand van vragen over de leefstijl, ontlasting en gewicht advies gegeven over de spijsvertering.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 2 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.