Sterke afname van maagdarminfecties

In 2020 is het totaal aantal gemelde maagdarminfecties sterk gedaald ten opzichte van de jaren ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het lagere aantal infecties is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen tijdens de coronapandemie, zoals handen wassen, afstand houden, sluiting van de horeca en beperkingen op reizen.

Norovirus en rotavirus

De meldingen van maagdarminfecties door norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkst af, met respectievelijk 56 en 68 procent minder infecties dan in 2019. Norovirus en rotavirus worden vooral van mens op mens overgedragen.

Ook minder salmonella

Ook het aantal voedselgerelateerde infecties was lager, zoals besmettingen met de bacteriën salmonella of campylobacter. Het aantal mensen dat ziek werd van de bacterie Listeria (listeriose) bleef echter hetzelfde. Deze bacterie kan vooral in (gerookte) vis, kaas en langer houdbare vleeswaren zitten. Ook het aantal in Nederlandse opgelopen leptospirose-infecties (Ziekte van Weil) was onveranderd. Leptospirose wordt vooral via contact met water en modder opgelopen.

Opvallende uitbraken

Ondanks de sterke daling waren er in 2020 wel een paar opvallende uitbraken. Bij een uitbraak veroorzaakt één besmettingsbron meerdere zieken. In 2020 was er een uitbraak van Salmonella-besmettingen in een instelling voor gehandicapten na het eten van Turkse pizza die een horecazaak had bezorgd. Ook was er een grote uitbraak van het norovirus gerelateerd aan een buffet op een boot. Ten slotte waren er 3 (kleinere) listeriose-uitbraken, waarbij er een link was met een voedselproduct (forelfilet, paling en zachte kaas).

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 2 december 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.