Sterk bewerkte voedingsmiddelen leiden tot overeten

Mensen gaan zich overeten als ze sterk bewerkt voedsel voorgeschoteld krijgen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek, waarin 20 volwassenen gedurende 4 weken afwisselend ofwel sterk bewerkte voedingsmiddelen aten, ofwel onbewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voeding zorgde ook voor gewichtstoename, terwijl deelnemers afvielen van een onbewerkte voeding.

‘Inpatient’ RCT

De helft van de deelnemers kreeg tijdens het onderzoek sterk bewerkte voedingsmiddelen. Hiervan mochten ze gedurende 2 weken zoveel eten als ze wilden. De andere helft kreeg onbewerkte voedingsmiddelen, waarvan ook naar believen mocht worden gegeten. Na 2 weken ruilden de deelnemers van voeding. Iedere deelnemer kreeg dus beide voedingen, alleen in een andere volgorde. Het onderzoek is een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT), waarbij iedere deelnemers dus als zijn eigen controle fungeerde (ook wel inpatient RCT genoemd).

Bewerkt = aankomen en onbewerkt = afvallen

Tijdens de periode van sterk bewerkte voedingsmiddelen kregen de deelnemers gemiddeld 508 kcal per dag meer binnen. Deze extra energie werd vooral geleverd door koolhydraten en vetten. De inname van eiwitten bleef ongeveer gelijk. Ze kwamen 0,8 kg aan in de 2 weken op sterk bewerkt voedsel, terwijl ze 1,1 kg afvielen in de periode van onbewerkte voedingsmiddelen. Beide voedingen werden even lekker gewaardeerd door de deelnemers en er waren ook geen significante verschillen in de mate van honger en verzadiging tussen beide periodes.

Herformulering werkt niet?

Prof. Martijn Katan, em. hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, noemt deze studie op Twitter hét bewijs dat sterk bewerkt eten dik maakt: ‘Niet doordat het meer suiker, koolhydraten of vet, en minder vezel bevat, maar vermoedelijk doordat je er minder op hoeft te kauwen en de smaak, geur, vorm en verpakking zo slim zijn uitgekiend.’ Ook de onderzoekers vragen zich af of het verbeteren van de voedingskundige samenstelling van sterk bewerkte voedingsmiddelen werkt, als die producten dan even smakelijk en gemakkelijk blijven. Ze concluderen dat het verminderen van de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen in ieder geval een goede strategie is voor de preventie en behandeling van obesitas.

Bron: NutriXiv

Gepubliceerd op 14 februari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.