Sterk bewerkte voeding nadelig voor hartpatiënten

Een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen gaat bij hartpatiënten gepaard met een verhoogd risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek onder bijna 1.200 hartpatiënten, die minimaal 10 jaar zijn gevolgd.

NOVA-indeling

De onderzoekers brachten de eetgewoonten van de hartpatiënten in kaart en keken daarbij naar het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale voedselconsumptie. Voor de indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking gebruikten de onderzoekers de NOVA-indeling, die ook gebruikt wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO). Bekende voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen binnen NOVA zijn frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. De onderzoekers benadrukken dat de voedingswaarde geen invloed heeft op de indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking. Ook voedingsmiddelen met een gezonde samenstelling kunnen sterk bewerkt zijn. Zo zitten in de categorie sterk bewerkt ook “minder verdachte” voedingsmiddelen als margarine, halvarine, ontbijtgranen, crackers, beschuit en vruchtenyoghurt. Deze producten zijn sterk bewerkt omdat ze bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten, maltodextrine of gehydrogeneerd vet bevatten en/of additieven als geur-, kleur-, smaak- en zoetstoffen.

Nieuwe hartaanval of beroerte

Hartpatiënten die veel sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden, bleken een 65 procent hoger risico te hebben om te overlijden aan een nieuwe hartaanval of beroerte, vergeleken met hartpatiënten die weinig sterk bewerkte voedingsmiddelen consumeerden. In het onderzoek was sprake van een hoge consumptie als meer dan 11,3 procent van de totale hoeveelheid voedsel in grammen uit sterk bewerkte producten bestond. Bij een kwart van de deelnemers was hier sprake van. Een lage consumptie betekende in het onderzoek een aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen van minder dan 4,7 procent. Dit kwam ook bij een kwart van de deelnemers voor.

Voorkeur voor vers en onbewerkt

Het gaat om een epidemiologisch onderzoek, waardoor geen oorzakelijke verbanden zijn aan te tonen. Toch vinden de onderzoekers dat het de hoogste tijd is om niet alleen te kijken naar de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen bij het bepalen of iets gezond is of niet, maar ook naar de mate van bewerking. Ze vinden dat de mate van bewerking duidelijk op de voorkant van verpakkingen van voedingsmiddelen moet worden aangeven, net zoals nu vaak al gebeurt voor de voedingskundige samenstelling. Ook benadrukken ze dat een voeding, gebaseerd op voornamelijk verse, zo min mogelijk bewerkte producten altijd te verkiezen is boven een voeding die voornamelijk bestaat uit bewerkte producten.

Bronnen: EurekAlert! en European Heart Journal

Gepubliceerd op 10 december 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Marcel 14 december 2021 at 14:32 - Reply

    Vreemd dat u de suggestie wekt dat dit een conclusie is. En pas als slot meldt dat dit onderzoek, geen oorzakelijke verband kan aantonen !

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Fysiotherapeut

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.