• Steeds minder jongeren consumeren energiedrank

Steeds minder jongeren consumeren energiedrank

In Nederland neemt de consumptie van energiedranken onder jongeren de laatste jaren af. Slechts 1-2 procent van de jongeren consumeert regelmatig 3 of meer blikjes energiedrank per dag. Dat is de grens waarbij risico is op gezondheidsklachten. Dat blijkt uit het RIVM-rapport “Gebruik en risico’s van energiedranken bij kinderen en jongeren in Nederland”.

Ruim 1 op 4 gebruikers

Energiedranken zijn koolzuurhoudende dranken zonder alcohol, met een hoger gehalte aan cafeïne dan andere frisdranken. Het was enorm populair bij jongeren. Maar nu consumeren steeds minder kinderen en pubers energiedrank: het gebruik onder 13-18 jarigen is gedaald van 37 procent in 2013 tot 22 procent in 2018. Bij kinderen tussen 7 en 12 jaar is het gebruik in dezelfde periode gedaald van 5 procent naar 2 procent.

Geen reden tot zorg

Niet alleen het aantal gebruikers daalt, maar ook de hoeveelheid energiedrank die gebruikers drinken. Een ruime meerderheid drinkt maximaal 1 blikje per dag en dat maximaal 3 dagen per week. Voor het overgrote deel van de gebruikers van energiedranken is er volgens het RIVM geen reden tot zorg. Ruim 80 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar drinkt nooit  energiedranken of minder dan wekelijks.

Gezondheidsrisico’s

Een consumptie van meer dan 3 blikjes per dag – met name binnen een korte tijd – kan gepaard gaan met hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel. Zo’n hoge consumptie komt voor bij slechts een klein deel van de gebruikers, 1 à 2 procent oftewel circa 19.000 jongeren in Nederland.

Ministerie van VWS

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat kinderartsen, huisartsen en de jeugdgezondheidszorg vragen om alert te zijn op excessief gebruik van energiedranken onder jongeren en kinderen. Blokhuis is verder verheugd over het bericht van Aldi en Lidl waarin zij aankondigen te stoppen met de verkoop van energiedranken aan jongeren tot 14 jaar. Foodwatch wil dat ook andere supermarkten dit voorbeeld volgen en is een e-mailactie gestart.

Maximale hoeveelheid

Het Voedingscentrum hanteert een maximum van 1 blikje energiedrank per dag voor jongeren vanaf 13 jaar. Tot 13 jaar raadt het Voedingscentrum energiedranken af. De European Food Safety Authority (EFSA) hanteert soepeler regels: 2 blikjes per dag voor jongeren vanaf 10 jaar en geen energiedrank voor kinderen onder de 10 jaar.

Bron: Kamerbrief over energiedrankjes en infographic

Door |2018-07-16T12:50:18+00:0010 juli 2018|nieuws|

Reageer:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.