Staan insecten over 10 jaar op ons dagelijks menu?

Tijdens een netwerkbijeenkomst van VoeDNet op 7 juni, stonden er letterlijk insecten op het menu. De aanwezige diëtisten kondennamelijk volop proeven van gevriesdroogde meelwormen (gekruid), krekels en andere insecten. Bas Godschalk van Isectsforall.nl vertelde de nodig ins en outs over het eten van insecten. Met groei van de wereldbevolking lijken insecten een uitstekende eiwitbron te zijn als alternatief voor vlees en vis. Zo’n 80% van de wereldbevolking eet ze ook al regelmatig, alleen wij in het Westen niet. Godschalk vertelde dat de opname van eiwit uit insecten gemakkelijker is dan uit vlees, maar hij had daar helaas geen verklaring voor. Verder ontbreken er nog goede voedingswaardeanalyses van de verschillende insecten. Hier ligt mogelijk een kans voor het RIVM.

Allergie

Op jaarbasis krijgen we in het Westen per persoon al 500 g insecten binnen zonder dat we het weten, bijvoorbeeld via chocolade, pindakaas, tomatensaus en natuurlijk als kleurstof in bijvoorbeeld M&M’s en roze koeken. Insectenallergie kan een probleem worden. Mensen die al allergisch zijn voor garnalen en kreeft of allergisch reageren op bijen of wespen, hebben meer kans op het ontwikkelen van een insectenallergie. Insecten zijn op dit moment bijvoorbeeld te koop via internet (bijvoorbeeld via delibugs), maar niet echt betaalbaar. Zo k ost een potje sprinkhanen van 25 gram € 10,-.

Novel Foods

Voor we met z’n allen aan de insecten kunnen, zullen insecten eerst moeten worden toegestaan volgens de nieuwe wetgeving Novel Foods 2015/2283 van november 2015. Dat bleek uit de lezing van Saskia Bleiswijk, diëtist en expert op het gebied van wetgeving. De verkoop van insecten in Nederland wordt momenteel gedoogd, maar het kweken, bewerken en verkopen is nog niet legaal. De eind vorig jaar aangenomen wet is pas vanaf 1 januari 2018 van kracht. Voor een erkenning als novel food moet per voedingsmiddel of voedingsstof een uitgebreid dossier ingeleverd worden om de veiligheid voor de consument te onderbouwen. En of dat lukt voor insecten is nog maar de vraag. Een novel food is een voedingsmiddel of ingrediënt uit voeding dat voor 1997 significant niet gebruikelijk was voor menselijke consumptie in Europa. Zo is chiazaad een novel food, omdat het voor 1997 niet door mensen werd gegeten, hoewel het al wel veel langer als vogelvoer op de markt was. Op internet staat een lijst met novel foods. (RB)

Gepubliceerd op 9 juni 2016

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.