Sporten maakt bewezen jonger
Bewegen houdt je niet alleen fit, het vertraagt ook verouderingsprocessen in het lichaam aanzienlijk. Dat toont de Bioklok-studie van onder meer Universiteit Gent onder 33 volwassenen aan. De conclusie: 6 maanden sporten maakt bijna 8 maanden jonger.
Bioklok
De Bioklok-studie volgde 33 proefpersonen tussen de 35 en 65 jaar. In het onderzoek is gekeken of de “epigenetische” leeftijd van het lichaam, gebaseerd op de veroudering van cellen, organen en weefsels, beïnvloed wordt door veranderingen in beweging op korte termijn. Het onderzoek is uitgevoerd door een consortium bestaande uit Ghent University Research for Aging Young (GRAY), Golazo Energy en de epigeneticaspecialisten van H42.
5 uur trainen per week
De deelnemers kregen 6 maanden intensieve fietstraining, aangepast aan hun basisconditie. Het programma bestond uit 2 korte en 1 langere fietstraining per week, met een gemiddeld trainingsvolume van 5 uur per week. Hoewel de deelnemers chronologisch gezien 6 maanden ouder zijn geworden tijdens de studie, bleken ze epigenetisch gezien niet verouderd. Er was zelfs een trend naar verjonging te zien. Het zorgvuldig opgebouwde trainingsprogramma verminderde de veroudering van de echte lichaamsleeftijd met gemiddeld 7,7 maanden.
Gezond ouder worden
De onderzoekers constateerden ook een “verjonging” van de slagaders met 3,6 jaar. Daarnaast werd een significante verbetering gezien in de fysieke fitheid van de deelnemers aan het onderzoek. De VO2max, een maat voor aerobe fitheid en functionele capaciteit, verbeterde in de 6 maanden met bijna 20 procent. De deelnemers met de duidelijkste toename in VO2max vertoonden ook de meeste epigenetische verjonging.
Bron: Universiteit Gent
Gepubliceerd op 18 juni 2024
Door Angela Severs
Is 33 proefpersonen niet wat weinig, voor deze conclusies?
En wat gebeurt er na afloop van deze intensieve proefperiode? Is de verbetering blijvend, of moet dat programma met 5 uur sporten per week blijvend worden gevolgd?