Speciale keuzehulp helpt rokers succesvol te stoppen

Er zijn heel veel manieren om te stoppen met roken, maar wat bij de een werkt, hoeft niet bij de ander te werken. Daarom is er nu een speciale keuzehulpVISOR, ontwikkeld door de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Amsterdam. Dit helpt rokers die willen stoppen te kiezen voor een stopmethode die voor hen werkt. 

Keuzehulp VISOR 

Pleisters, kauwgom, 1-op-1 begeleiding, stoppen in een groep of toch maar stoppen zonder hulpWelke methode past het beste bij iemand? De nieuwe keuzehulp VISOR helpt mensen hun eigen voorkeuren te identificeren en vervolgens een geschikte methode te vinden. Maastrichtse onderzoeker Thomas Gültzow: ‘We gaan ervan uit dat rokers eerder stoppen met roken als ze een methode kiezen die bij hen pastStel dat iemand ervoor kiest om in een groep te stoppen maar niet graag persoonlijke dingen met andere mensen deelt, dan is dat waarschijnlijk ook niet succesvol.  

Onderzoek 

De keuzehulp VISOR is gratis te gebruiken. Wel vragen de onderzoekers of gebruikers willen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek om de keuzehulp te evalueren. Bij het gebruik van de keuzehulp krijgen gebruikers een aantal vragen. Om te weten of mensen achteraf tevreden zijn met hun keuze, krijgen gebruikers na 1 maand, na 6 maanden en na 12 maanden nogmaals vragen voorgelegd. Het invullen van de vragenlijsten kost circa 10-20 minuten tijd en bij volledige deelname krijgen gebruikers na afloop als dank een bedrag van 10 euro. 

Geen eigen risico meer 

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2018 klopten minstens 40.000 mensen bij hun zorgverzekeraar aan voor een vergoeding in verband met een stoppen-met-rokencursus. Naar verwachting neemt de groei naar hulp bij stoppen met roken dit jaar nog verder toe, mede omdat het eigen risico voor hulp bij stoppen met roken per 1 januari 2020 is vervallen. Eerstelijns stoppen-met-rokenprogrammas door gecontracteerde zorgaanbieders worden per 1 januari 2020 volledig vergoed uit de basisverzekering. Die maatregel volgt uit het Nationaal Preventieakkoord. 

Bron: Maastricht University 

Gepubliceerd op 25 februari 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.