Invloed COVID-19-vaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een COVID-19-vaccin te halen. In enkele gevallen blijkt de aanmaak van moedermelk kortdurend af te nemen na vaccinatie. Dit blijkt uit recente gegevens van Bijwerkingencentrum Lareb en het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen.  

Beschermende antistoffen

Studies zien tot nu toe geen ernstige nadelige gevolgen voor het kind na COVID-19-vaccinatie van de lacterende moeder. De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, beschermen niet alleen haarzelf tegen het virus. Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en worden zo doorgegeven aan het kind. Via deze weg kunnen de antistoffen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een COVID-19-infectie. Vrouwen die borstvoeding geven worden daarom aangemoedigd een vaccinatie te halen.  

Minder moedermelk 

Sommige borstvoedende vrouwen merken een afname in de moedermelkaanmaak na COVID-19-vaccinatie. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hiervan bijna 200 meldingen in 2021. Vaak was de verminderde melkaanmaak van korte duur. In het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen worden vrouwen gevolgd in de periode dat zij borstvoeding geven. Deze vrouwen is gevraagd of zij een COVID-19-vaccinatie hebben gekregen in deze periode. Ook is gevraagd of zij een effect op de moedermelk hebben gemerkt. Na in totaal 185 vaccinaties werd 7 keer een effect op de melk gemerkt (3,8 procent). 

Overige oorzaken

Een tijdelijk verminderde aanmaak van moedermelk kan 1 tot 2 dagen na vaccinatie voorkomen. Dit effect treedt vaker op na toediening van geneesmiddelen of wanneer een vrouw ziek is. Ook is het mogelijk dat de afname van moedermelk veroorzaakt wordt doordat de moeder andere bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en koorts. Verder kan het zijn dat stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden, invloed heeft. De verminderde aanmaak herstelt bijna altijd weer volledig: in de meeste gevallen was de hoeveelheid moedermelk na een aantal dagen weer normaal. 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de vaccinatie kan lacterende moeders helpen. Zo kan van tevoren een voorraad moedermelk in de vriezer bewaard worden. Ook kan de moeder na de vaccinatie haar kind vaker aanleggen en op verzoek voeden. Hierdoor kan de hoeveelheid moedermelk weer sneller het niveau van voor de vaccinatie bereiken. 

 Bron: Lareb 

Gepubliceerd op 22 april 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Veronique 28 april 2022 at 09:03 - Reply

    En de effecten op lange termijn voor zowel moeder als kind moeten nog maar blijken…daar komen we pas over jaren achter of bij een volgende generatie.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.