Sociaal isolement risicofactor bij diabetes type 2

Mensen die alleen leven, met weinig sociale support, hebben vaker diabetes type 2 en meer complicaties van de ziekte.  Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Sociale aspect

Het onderzoek vond plaats binnen de Maastricht studie, een studie onder de Zuid-Limburgse bevolking naar onder meer diabetes type 2. In een overzichtsstudie van eerder verschenen onderzoeken keken de auteurs naar de invloed van sociale relaties op diabetes 2. Bij de mensen in de onderzoeksgroep was geen sprake van eenzaamheid.

Hoger risico op ontstaan en op complicaties

Uit de studie blijkt dat mensen die alleen leven en een gebrek aan sociale support hebben een groter risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook was een kleiner sociaal netwerk en minder support geassocieerd met een hoger risico op complicaties van diabetes type 2. Vooral problemen met hart en nieren kwamen bij deze patiënten vaker voor dan bij mensen die samenwoonden of meer sociale support kregen.

Alleen wonen als risicofactor

Volgens de onderzoekers hebben mensen die alleen wonen zelfs net zoveel kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 als mensen met obesitas of hoge bloeddruk. Ze vonden enig bewijs dat betere sociale support een positieve invloed heeft op het zelfmanagement van de ziekte. Interventies die gericht waren op het vergroten van de sociale steun hadden een klein, maar gunstig effect op de HbA1C-waardes op de korte termijn.

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 2 augustus 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.