“Smaakpoli” voor oncologiepatiënten

Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn start een “smaakpoli” voor patiënten die chemotherapie krijgen of hebben gehad. Hier krijgen oncologiepatiënten advies hoe zij hun smaak kunnen stimuleren, zodat ze weer zin krijgen in eten.

Smaakprofiel

Chemotherapie kan leiden tot smaakverandering. Tijdens het spreekuur krijgen patiënten aan de hand van een anamnese een persoonlijk smaakprofiel. Daarin staan adviezen voor het gebruik van bepaalde ingrediënten om de maaltijd op smaak te brengen, zoals kruiden, zoetstoffen of andere toevoegingen. Dieetkok Cees Neefjes geeft een voorbeeld: ‘Een mevrouw die dol was op kroketten, proefde dit door de chemo niet meer. Door honing op de kroket te smeren, kreeg ze de smaak van de kroket weer terug. Dat is toch prachtig?’

Eten met smaak

Het initiatief voor de smaakpoli komt van Neefjes en oncologieverpleegkundige Annita van der Meulen. Eerder organiseerden zij al diverse “Eten met smaak-diners”, waarbij oncologiepatiënten met een proeverij hun smaakprofiel kunnen ontdekken. Vanwege het coronavirus zijn deze diners nu niet mogelijk. Een gesprek bij de smaakpoli is wél mogelijk voor oncologiepatiënten van het Dijklander Ziekenhuis.

Bron: Dijklander Ziekenhuis

Gepubliceerd op 28 januari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.