Smaakjesverbod voor vapes lijkt te werken

Het lijkt erop dat het smaakjesverbod op e-sigaretten (vapes) effect heeft op het gebruik ervan. Dat blijkt uit een evaluatie door het RIVM. Zo geeft 40 procent van de deelnemers aan het gebruik van e-sigaretten vanwege het verbod in 2024 te hebben verminderd. Daarnaast zegt 22 procent door het smaakjesverbod daadwerkelijk met vapen te zijn gestopt.

Minder vapen

Sinds 1 januari 2024 geldt officieel een verbod op e-sigaretten met smaken als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. De smaak tabak is nog wel toegestaan. Het verbod moet vapes minder aantrekkelijk maken voor jongeren en dat blijkt dus te werken. Het RIVM ondervroeg namelijk ruim 500 adolescenten en jongvolwassenen en meer dan 450 volwassenen naar hun gebruik van e-sigaretten. In deze groepen daalde het dagelijks gebruik van vapes van 29 naar 18 procent. Het wekelijks gebruik daalde van 30 naar 14 procent en maandelijks van 42 naar 16 procent.

Onbedoelde effecten

Het RIVM onderzocht ook onbedoelde effecten van het smaakjesverbod, zoals de aankoop van smaken via de illegale markt of de overstap naar andere schadelijke producten. De meeste consumenten die stopten door het verbod gingen geen vervanger gebruiken. De belangrijkste bron van illegale smaken bleken fysieke winkels in Duitsland te zijn. Volgens de onderzoekers zou een Europese Unie-breed verbod op smaken de effectiviteit van het verbod verhogen, omdat dan aankopen over de grens moeilijker worden.

Actieplan

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het zijn de eerste resultaten van onderzoek dat later dit jaar wordt gepubliceerd. Onlangs lanceerde de staatssecretaris een actieplan om jongeren te beschermen tegen vapen. Doel is een rook- en nicotinevrije generatie in 2040.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 8 april 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.