Slechts een derde van calorieën afkomstig uit Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum gaat ervan uit dat producten uit de Schijf van Vijf ongeveer 85 procent van de energie leveren. In de praktijk is dat echter vele malen minder. Slechts een derde van de calorieën die onze voeding levert, is afkomstig van producten uit de Schijf van Vijf. Dat vertelde dr. Caroline van Rossum van het RIVM, tijdens het webinar “Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf?”, dat het RIVM en het Voedingscentrum organiseerden op 26 november.

VCP vergeleken met Schijf van Vijf

Van Rossum vatte de resultaten samen van het recent verschenen rapport “Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf?”. Dit rapport is gebaseerd op de al langer bekende gegevens uit de laatste voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016. Nieuw is dat de inname in Nederland nu specifiek vergeleken is met de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Een derde van de basisvoedingsmiddelen die we eten, blijkt niet in de Schijf van Vijf te staan. Vooral bij melkproducten, kaas, vlees, brood en andere graanproducten kiezen Nederlanders vaak buiten de Schijf.

Te weinig groente en peulvruchten

Nederlanders blijken niet alleen regelmatig buiten de Schijf van Vijf te kiezen, ook halen ze de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen van het Voedingscentrum niet. Vooral groenten, peulvruchten, graanproducten en smeer- en bereidingsvetten worden te weinig gegeten. De aanbevelingen voor deze productgroepen worden door minder dan 10 procent van de bevolking gehaald. Ook de aanbevelingen voor de andere basisvoedingsmiddelen worden door een minderheid van de bevolking gehaald. Zo wordt de notenaanbeveling slechts door 12 procent gehaald en de fruitaanbeveling door 15 procent. De aanbevolen hoeveelheden voor brood, melkproducten, vlees en vis worden door 29-43 procent van de bevolking gehaald. Alleen de aanbevolen hoeveelheid vocht wordt door een meerderheid van 84 procent van de Nederlanders gehaald. Maar ook daar is iets op aan te merken. Van Rossum: ‘Als we alleen dranken meetellen die binnen de Schijf van Vijf vallen, dan blijkt nog maar 49 procent van de bevolking de aanbeveling te halen.’

Voorzichtige verbeteringen?

Dr. Annette Stafleu, senior voedingskundige van het Voedingscentrum, vertelde tijdens het webinar dat deze resultaten als een soort beginmeting voor de huidige Schijf van Vijf zijn te beschouwen. Die Schijf stamt uit 2016, terwijl de gegevens van de voedselconsumptiepeiling tussen 2012 en 2016 zijn verzameld. Van Rossum vertelde dat er voorzichtige verbeteringen zijn te zien, al zijn de verschillen niet significant. Ze heeft gekeken of de consumptie van volwassenen veranderd is in de laatste jaren van de voedselconsumptiepeiling (2015-2016) ten opzichte van de eerste jaren (2012-2014). Dan lijkt het of de consumptie toegenomen is van vooral noten en peulvruchten en ook van fruit en groenten. De consumptie van suikerhoudende dranken, alcohol en rood en bewerkt vlees lijkt in diezelfde periode afgenomen. Ze is benieuwd of dit een trend is, die zich voortzet. Daarvoor zullen we echter moeten wachten op de resultaten van de nieuwste voedselconsumptiepeiling, die vorig jaar zomer (2019) is gestart en die loopt tot volgend jaar zomer (2021).

Gepubliceerd op 1 december 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Joris Brand 3 december 2020 at 09:27 - Reply

    Nog een lange weg te gaan, de overheid mag hier meer in stimuleren vind ik, met name met gedragsbeloning etc. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe voedselconsumptiepeiling.

    • Beroep: Diëtist
  2. Jose Veen-Roelofs 2 december 2020 at 13:53 - Reply

    Ik denk dat dat klopt…..kan ook niet anders, omdat volgens de norm maar weinig producten scoren op ” past in de Sv5″. Ik zie dat ook in mijn programma Stippencoach waarmee ik mensen duidelijk maak wat een gezonde dan wel minder gezonde keuze is. Bij de update van de Stippencoach begin dit jaar bleek dat verreweg de meeste producten scoren op ” minder gezond”. Het is lastig om helemaal te eten volgens de schijf van 5. Ik denk dat het reeel is te streven naar een goed balans in eten en drinken over de hele dag, natuurlijk met Sv5 producten maar ook ruimte voor producten die dicht tegen die Sv5 norm aan zitten.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.