Slaapgebrek verandert vetstofwisseling

Als je een week lang te weinig slaapt, worden vetten in het bloed sneller opgenomen en opgeslagen in het lichaam. Ook blijk je minder snel een vol gevoel te hebben als je slaapgebrek hebt, waardoor je makkelijk te veel eet. Een nacht goed slapen zorgt wel voor herstel, maar niet volledig. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder 15 jonge mannen.

Slapen in laboratorium

De deelnemers aan het onderzoek waren gezonde jonge mannen tussen 20 en 25 jaar oud. In de week voorafgaand aan het onderzoek moesten ze thuis voldoende tijd in bed doorbrengen, zo’n 10 uur per nacht. Daarna verbleven ze 10 dagen in een laboratorium. De eerste 3 nachten kregen ze daar ook voldoende slaap, maar de 5 nachten daarna mochten ze maar 5 uur per nacht naar bed. De laatste 2 nachten mochten ze weer herstellen en 10 uur in bed liggen.

Gestandaardiseerde maaltijden

Tijdens de periode in het laboratorium kregen de deelnemers iedere dag maaltijden verstrekt die telkens dezelfde verhouding tussen de macronutriënten hadden. De onderzoekers analyseerden het slaapgedrag van alle deelnemers en de reactie op de maaltijden, zowel via een vragenlijst over verzadiging als via een bloedtest.

Invloed op het lichaam

Na 5 nachten slaaptekort bleken de mannen na eenzelfde maaltijd minder verzadigd te zijn dan toen ze uitgerust waren. Daarnaast bleek uit de bloedtesten dat het tekort aan slaap de vetrespons veranderde: vetten werden sneller opgenomen uit het bloed en sneller opgeslagen in het lichaam. Ook waren insulineniveaus tijdens de periode van slaapgebrek verhoogd. Na een nacht goed slapen was het gevoel van verzadiging weer terug op het niveau van voor het slaapgebrek. De waardes van vetstofwisseling waren deels hersteld, maar nog niet helemaal.

Bijdrage aan metabole ziektes

‘Als vetten snel worden opgeslagen, gebruikt het lichaam de vetten niet meer als brandstof maar geeft het voorkeur aan suiker,’ vertelt hoogleraar voedingswetenschappen Greg Shearer van Penn State. ‘In deze studie vinden we bewijs dat slaapgebrek dit proces versnelt.’ Onderzoeker Kelly Ness: ‘Tijdens een levenslange blootstelling aan te weinig slaap kan dit het risico verhogen op obesitas, diabetes of andere metabole ziektes.’

Bron: Journal of Lipid Research

Gepubliceerd op 8 oktober 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.