Signalenkaart eetstoornissen voor huisartsen

Om huisartsen te ondersteunen bij het signaleren van een eetstoornis heeft Stichting Kiem samen met K-EET, PsyQ en individuele experts, de signalenkaart eetstoornissen ontwikkeld.  Ook voor diëtisten en andere zorgprofessionals is de signalenkaart een handige tool. De kaart is digitaal beschikbaar en geeft een duidelijk beeld van symptomen die horen bij de meest voorkomende eetstoornissen. 

Eerder en beter herkennen

De landelijke ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) werkt sinds 2019 aan oplossingen om de keten van eetstoornissen vloeiender te laten verlopen. Een van de doelstellingen hierbij is om symptomen van een eetstoornis of eetprobleem eerder en beter te herkennen. Vroegtijdig signaleren en daardoor eerder inschakelen van passende interventie is cruciaal bij de ontwikkeling en het herstel van eetstoornissen. Hoe eerder een eetstoornis herkend en behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel is. De persoon zelf heeft meestal geen ziektebesef of inzicht in de ziekte. Voor de omgeving is het vaak lastig om een eetstoornis te herkennen.  

Signalenkaart

De signalenkaart eetstoornissen is ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk, maar is ook een handige tool voor andere hulpverleners om eetstoornissen sneller in beeld te krijgen. De signalenkaart geeft informatie over de meest voorkomende soorten eetstoornissen en beschrijft mogelijke signalen in het eetgedrag en triggers. Verder staan op de signalenkaart aandachtspunten beschreven voor de anamnese, het somatisch onderzoek en de diagnostiek, evenals informatie over triage en doorverwijzen.  

Een download van de signalenkaart is hier te vinden.   

Bron: Stichting Kiem  

Gepubliceerd op 15 maart 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.