Samen met een cliënt een kookboek schrijven

In april verschijnt “Het vieze hapjes kookboek”, een boek vol recepten gemaakt met medische drinkvoeding. Quirine Altorf (rechts op foto), diëtist bij expertisecentrum voor medische specialistische revalidatie Revant, schrijft dit samen met een van haar cliënten (links op foto). In deze rubriek vertelt ze meer over deze unieke samenwerking. Altorf werkt daarnaast als teamleider diëtetiek in het Amphia ziekenhuis en heeft een eerstelijns diëtistenpraktijk (Vodiq). Wil je ook in rubriek “De praktijk”? Stuur een mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Diëtist als coauteur

Ik had nooit kunnen bedenken dat ik ooit medeauteur zou zijn van een kookboek. Carrie van de Akker is een van mijn revalidanten met kauw- en slikproblemen. Normaal eten en drinken was voor haar een probleem. Bijvoeding en het aanpassen van consistentie werden noodzakelijk om te kunnen overleven. Ze had drinkvoeding nodig, maar het kostte haar veel moeite die zonder problemen te drinken. Ze kookte graag, waardoor snel het idee werd geboren om drinkvoeding te gaan verwerken in door haar bedachte recepten met aangepaste consistentie.

Proefpanel

Het creatieve proces gaf ons beiden veel. Ik wilde graag binnen Revant tips en recepten op papier zodat meer revalidanten daar hun voordeel mee konden doen. Voor Carrie gaf het weer een doel in haar leven na het moeten stoppen met werken. Al snel hadden we veel recepten die natuurlijk door een proefpanel uitgeprobeerd moesten worden. We hadden een panel van deskundigen: diëtist, logopedist en fysiotherapeut. Maar ook vonden we lotgenoten van Carrie bij een fysiotherapiepraktijk in de buurt. Daar sporten veel mensen die aangewezen zijn op drinkvoeding. Zij hebben alles steeds geproefd en vervolgens op een evaluatieformulier hun mening over het gerecht gegeven. Mede door deze sessies konden we de receptuur verbeteren en werd ons duidelijk wat de toppers waren.

Berekening voedingswaarde

Familieleden en vriendenkring werden ingeschakeld als proefkokers. We moesten immers wel weten of de recepten op papier door anderen werden begrepen en het gewenste resultaat opleverden. Ook hebben we enthousiaste collega-diëtisten gevonden die de voedingswaarde wilden berekenen.

Buiten de comfortzone

Inmiddels werd wel duidelijk dat er ook buiten Revant veel belangstelling is voor de recepten. Daarom is Carrie op zoek gegaan naar een geschikte uitgever. Nu zijn we beland in het zakelijke proces met de uitgever: dat is naar mijn mening vele malen moeilijker dan het creatieve proces. Denk aan gesprekken met uitgever en culinaire redactie,  contracten en overige financiële zaken, maken van foto’s van de gerechten, zoeken van sponsors voor de producten en marketing. Dit valt buiten de comfortzone van mij als diëtist! We gaan dus te rade bij deskundigen op dit gebied en sparren veel met elkaar. Kortom: een heel leerzaam proces. Wij zijn er nog volop mee bezig, maar hopen op een mooi eindresultaat medio april. Met dit artikel hoop ik collega’s te inspireren om vooral naar buiten te treden met hun kennis en kunde. Mij gaf dit creëren veel energie, leerzame momenten en waardevolle nieuwe contacten.

(fotocredits: René Schotanus/Pix4Profs)

Gepubliceerd op 10 januari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.