Samen koken stimuleert groenteconsumptie van kinderen

Hoe zorg je ervoor dat een kieskeurige peuter of kleuter toch groente eet? Door samen te koken en het kind alle zintuigen te laten gebruiken. Als een kind samen met een van de ouders kookt en ook mag kijken, voelen en ruiken, durven ze meer rauwe en gekookte groenten te proeven. Dat blijkt uit een Schots onderzoek onder ouders met kinderen tussen de 3 en 5 jaar.

Big Chef Little Chef

In de studie bekeken de onderzoekers het effect van het kookprogramma “Big Chef Little Chef”. Dit is een voedingsinterventie die plaatsvindt op kinderdagverblijven en is gericht op ouders die hun kind beschouwen als moeilijke eter. De ouders en kinderen krijgen 1 keer per week gedurende 1,5 uur een kookles om samen een snack en een maaltijd te bereiden. De kinderen worden hierbij gestimuleerd om mee te helpen en om verschillende groenten en kruiden te zien, ruiken, voelen en proeven. Gedurende de 4 weken dat het programma duurt, hebben de kooklessen steeds een ander thema, zoals kleur, textuur, smaak en het verschil tussen rauwe en gekookte groenten.

Meer proeven

Ruim 60 ouder-kind paren deden mee aan deze kooksessies. Deze groep werd vergeleken met een even grote groep ouders en kinderen die alleen een eenmalige educatie kregen. Aan het eind van de 4 weken waren de kinderen die kooklessen hadden gehad minder kieskeurig dan daarvoor, terwijl er in de controlegroep geen verschil was. Ook waren de kinderen in de kookgroep meer bereid om zowel rauwe als gekookte groenten te proeven dan de andere kinderen. De onderzoekers concluderen dat dit soort kookprogramma’s mogelijk een positief effect hebben op het eetgedrag van kieskeurige eters.

Bron: Medisch Contact

Gepubliceerd op 9 september 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.