Ruim 1 miljard euro besparing door gezonde leefstijl in de wijk
Een wijkgerichte aanpak voor een gezondere leefstijl kan jaarlijks ruim 1 miljard euro besparen op zorg- en sociale kosten. Dat blijkt uit de resultaten van 2diabeat, een landelijk programma waarin inwoners en professionals samenwerken om leefstijl te verbeteren en zo de opmars van diabetes type 2 te stoppen.
Actief in 75 wijken
Momenteel is het project 2diabeat actief in 75 wijken in Nederland om inwoners te stimuleren gezonder te leven. Dit gebeurt met behulp van lokale “aanjagers” bestaande uit betrokken inwoners of lokale professionals, zoals fysiotherapeuten, huisartsen of sociaal werkers. Deze aanjagers gaan op eigen initiatief aan de slag met gezondheid in hun wijk, met ondersteuning van een wijkadviseur van 2diabeat. De ervaringen in de wijken zijn zeer positief: inwoners initiëren wandelgroepjes, helpen elkaar om hun eetpatroon aan te passen, organiseren gezondheidschecks en moedigen elkaar aan om gezonder te leven.
Gezondheidswinst
De wijkaanpak van 2diabeat zorgt voor verbetering van kwaliteit van leven, merken de initiatiefnemers. ‘Dat mensen door het aanmeten van een gezonde leefstijl, ondersteund door een netwerk uit hun wijk, fitter worden, beter slapen, zich mentaal sterker voelen en in toenemende mate hun diabetes type 2 omkeren, is van onschatbare waarde’, licht Maarten Ploeg, programmadirecteur van 2diabeat toe. ‘Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun familie, vrienden, bekenden én voor de maatschappij.’
Iedere bestede euro levert ruim 4 euro op
Naast de gezondheidswinst brengt de aanpak een flinke sociaaleconomische waarde met zich mee. Uit een Social Return On Investment (SROI) analyse van de wijkaanpak in gemeente Wijdemeren, blijkt dat iedere euro die geïnvesteerd wordt in een gezonde wijk, €4,10 oplevert aan sociaaleconomische waarde. Volgens Ploeg is verdere investering nodig om grotere gezondheidswinsten te behalen. Voor een landelijk dekkend netwerk met 4.500 wijken zou jaarlijks 90 miljoen euro nodig zijn. Daar tegenover staat dat volgens de SROI deze wijkaanpak, geborgd in een landelijk dekkend netwerk, ruim 1 miljard euro per jaar kan besparen op kosten in het zorg- en sociaal domein.
Bron: Persbericht 2diabeat
Gepubliceerd op 30 september 2024
Door Sophie Luderer