Rooibos goed voor de gezondheid?

Verschillende stoffen uit de rooibosstruik hebben mogelijk een medicinale werking, aldus de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De resultaten van onderzoek aan de VUB zijn zo veelbelovend dat de onderzoekers denken dat geïsoleerde stoffen uit rooibos in de toekomst te gebruiken kan zijn voor de preventie en behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten. De onderzoekers doen geen uitspraken over het drinken van rooibosthee.

De oorspronkelijke inwoners aan de Westkaap in Zuid-Afrika, waar de rooibosstruik vandaag komt, gebruikten rooibos al vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Nu hebben wetenschappers een aantal mogelijke medicinale stoffen geïdentificeerd.

Aspalatine en PPAG

Een voorbeeld is aspalatine: deze stof kan de capaciteit van cellen verhogen om glucose uit het bloed op te nemen. Daarnaast stimuleert het ook de vrijgave van insuline door bètacellen in de alvleesklier en kan daarmee bijdragen aan een evenwichtige bloedglucosespiegel.

Een andere mogelijk actieve stof is  fenylpropeenzuurglycoside (PAGG = phenylpropenoic acid glucoside). PPAG beschermt de bètacellen tegen verschillende negatieve effecten van een vetrijk dieet. Dit blijkt uit onderzoek bij muizen. Binnen de bètacel bevordert PPAG de werking van het membraansysteem dat zorgt voor de synthese en het vervoer van insuline. Bovendien worden cellen beter bestand tegen een vroegtijdige celdood veroorzaakt door bepaalde verzadigde vetzuren. In laboratoriumonderzoek zorgde het toedienen van PPAG op weefselniveau voor een verdrievoudigde bètacelmassa.

Op basis van hun bevindingen concluderen de onderzoekers dat aspalatine en PPAG in de toekomst kunnen bijdragen aan de preventie en behandeling van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Bron: VUB

Gepubliceerd op 21 oktober 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.