Rol darmmicrobioom bij klachten na gastric bypass 

Ongeveer 30 procent van de mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan, ervaart maag-darmklachten die vaak geen duidelijke oorzaak hebben. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren, onderzochten onderzoeksorganisatie TNO en ziekenhuizen Rijnstate en Radboudumc of het darmmicrobioom hierbij een rol speelt. 

Veranderingen in bacteriële samenstelling

De BARICO-trial (Bariatric surgery Rijnstate and Radboudumc neuroimaging and Cognition in Obesity) volgde patiënten vóór de gastric bypass tot 2 jaar erna. De onderzoekers analyseerden poepmonsters op compositie en functie van het darmmicrobioom en constateerden dat de bacteriële samenstelling significant veranderde in de loop van de tijd. Dit is volgens de onderzoekers mogelijk het gevolg van aanpassingen in de voeding en anatomische veranderingen kort na de operatie. 

Andere werking darmmicrobioom

Bij patiënten met maag-darmklachten zagen de onderzoekers dat sommige bacteriën vaker of minder vaak voorkomen. Niet alleen in de samenstelling van het darmmicrobioom waren verschillen te vinden, maar ook in de functie van het darmmicrobioom. Zo waren bepaalde galzouten en korte-keten-vetzuren, 6 en 24 maanden na de operatie, aanzienlijk verhoogd. Ontstekingsmarkers waren juist significant lager. Bij mensen met maag-darmklachten zagen de onderzoekers hogere waarden van het metaboliet GLC-3S, wat mogelijk verband houdt met de klachten. 

Eerste inkijk

De BARICO-trial geeft een eerste inkijk in de relatie tussen het darmmicrobioom en maag-darmklachten na een maag-bypass. De onderzoekers benadrukken dat er nog veel te ontdekken is over deze relatie. In de studie konden ze bijvoorbeeld alleen de ernst van de maag-darmklachten beoordelen en niet het type klachten, zoals obstipatie of diarree. Ook is meer onderzoek nodig om de mogelijke relatie tussen verschillende metabolieten en de ontwikkeling van maagdarmklachten beter te begrijpen. 

Bron: Buikbelang 

Gepubliceerd op 20 november 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Judith 27 november 2024 at 07:46 - Reply

    Geen duidelijke oorzaak? Je haalt een belangrijk gedeelte van de spijsvertering weg!

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.