Rokers roken meer door coronacrisis

Sinds de coronacrisis is een kwart van de rokers meer gaan roken. Kwam het in het begin nog door verveling, inmiddels lijkt stress een belangrijkere factor te zijn. Dat meldt het Trimbos-Instituut na onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Het goede nieuws is dat het totaal aantal rokers wel is gedaald.

Eerste en tweede golf

Het Trimbos-instituut vroeg in mei, augustus en december 2020 aan ongeveer 900 rokers hoe het staat met hun rookgedrag tijdens de coronacrisis. Bijna een kwart van de mensen (24 procent) zegt sinds de coronacrisis meer te zijn gaan roken. In mei zei het grootste deel van deze mensen dat dit vooral door verveling kwam. In de meting in augustus was de voornaamste reden dat roken makkelijker was nu de mensen meer thuis waren. In december was voor meer dan de helft (54 procent) van deze groep mensen stress de belangrijkste reden.

Redenen om te stoppen

In december vroegen de onderzoekers aan de respondenten wat eventuele redenen zijn om te stoppen met roken. Voor 2 op de 3 rokers waren eigen gezondheid en de prijs van sigaretten overwegingen om te stoppen. Ongeveer de helft van de rokers was aan het denken gezet over stoppen met roken om een goed voorbeeld te zijn voor de kinderen. Voorlichtingscampagnes, zorgen om sneller besmet te raken en de sluiting van de horeca waren voor zo’n driekwart van de mensen geen redenen om stoppen met roken te overwegen.

Minder mensen die roken

Over het algemeen is er wel een afname te zien in het aantal mensen dat rookt, blijkt uit de Leefstijlmonitor van het CBS. Afgelopen jaar zei 20 procent van de volwassenen wel eens te roken, in 2019 was dit bijna 22 procent. Beide jaren gaf 15 procent van de rokers aan dagelijks te roken. Ook zijn er rokers (16 procent) die juist minder zijn gaan roken tijdens de coronacrisis. ‘Dat is goed nieuws,’ aldus Marc Willemsen, programmahoofd Tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut. ‘Er is een groep waarbij het stoppen lukt, ook tijdens corona.’

Bron: Trimbos-Instituut

Gepubliceerd op 6 april 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.