Rode bietensap effectiever voor voetballers dan voor wielrenners

Rode bietensap bevat nitraat. Dat heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral moeten hebben van een kortdurende, explosieve inspanning, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+.

Prestatieverhogende effecten

Naar prestatieverhogende effecten van nitraat bij recreatieve sporters is al vaker onderzoek gedaan, maar hard bewijs voor het effect ervan bij goedgetrainde atleten was er tot op heden niet. In het Maastrichtse onderzoek is gekeken wat er gebeurt met nitraat in het lichaam en wat de effecten zijn op de prestaties van goedgetrainde voetballers en goedgetrainde wielrenners.

Sneller sprinten

Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet en vervolgens in stikstofmonoxide (NO). Deze stof zorgt onder andere voor een verhoging van de doorbloeding van de spieren en maakt de spiercontractie efficiënter. Het effect daarvan lijkt vooral positief voor sporters die een kortdurende, explosieve inspanning uitvoeren, zoals voetballers. Bij een inname gedurende 6 dagen van 800 mg nitraat per dag verbeterde hun sprintvermogen met 3,4 procent. Voor goedgetrainde duursporters is het effect er niet of nauwelijks, waarschijnlijk doordat bij hen de toevoer van zuurstof naar de spier al geoptimaliseerd is. Van nitraat wordt namelijk gedacht dat het de sportprestatie verbetert wanneer de spier juist zuurstof tekortkomt, zoals bij explosieve inspanning met een hoge intensiteit het geval is.

Gunstig voor de bloeddruk

De onderzoekers keken ook naar de mogelijke positieve effecten van nitraat op de gezondheid. Ze stelden vast dat inname van nitraat leidt tot een significante verlaging van de bloeddruk. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dat te verklaren valt, en of inname van nitraat wellicht een effectieve optie kan zijn bij de behandeling van hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Overigens bleek nitraat uit natuurlijke bronnen, zoals rode biet, spinazie en rucola een groter effect op de bloeddruk te hebben dan inname van nitraatzout.

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 5 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.