RIVM erkent Goede Zorg Proef Je 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de interventie Goede Zorg Proef Je (GZPJ) officieel erkend als de eerste interventie binnen het thema duurzaam eten. Deze erkenning is toegekend door het Loket Duurzaam Eten, een initiatief dat organisaties ondersteunt bij het verduurzamen van hun voedselbeleid. 

Gezonder en duurzamer voedingsaanbod

De interventie, ontwikkeld door Alliantie Voeding in de Zorg, helpt ziekenhuizen en zorginstellingen bij het realiseren van een gezond én duurzaam voedselaanbod. Hiervoor zijn praktische tools beschikbaar zoals factsheets, praatkaarten en een stappenplan. De tools zijn ontwikkeld in afstemming met experts en zorginstellingen, waar ze ook zijn getest in pilots.  

Kennis delen

Kennis wordt gedeeld via het lerend netwerk, waarbij vertegenwoordigers van ziekenhuizen elke 2 maanden samenkomen. In deze bijeenkomsten worden knelpunten en vraagstukken besproken. Door een landelijke standaard te creëren, weten ziekenhuizen wanneer ze voldoen aan de norm van GZPJ. De GZPJ-interventie ondersteunt ziekenhuizen door kennis op een efficiënte manier beschikbaar te stellen, terwijl ze blijven leren en zich aanpassen om de overgang naar duurzame zorg te verbeteren. 

Verleiden in plaats van opleggen

Het RIVM concludeert dat GZPJ een landelijke interventie is met een breed bereik onder deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen. Belangrijke organisaties in het werkveld zijn betrokken bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van de interventie en er wordt gezorgd voor een goede wetenschappelijke onderbouwing. In de GZPJ-interventie gaat het om verleiden, niet om opleggen. Het RIVM ziet dat deze manier van inspireren en motiveren een aanpak is die werkt. Dit blijkt uit de snelle groei van GZPJ: inmiddels zijn 63 van de 70 ziekenhuizen aangesloten bij het GZPJ-netwerk. 

Startsein voor meer initiatieven

GZPJ is de eerste interventie die het erkenningstraject heeft doorlopen. Het RIVM hoopt dat deze erkenning het startsein is voor nog veel meer initiatieven die gezonde en duurzame voeding in de zorg de norm maken. De erkenning van het RIVM markeert de focus in de komende jaren waarin het gaat om integratie van gezond en duurzaam, optimalisatie en intensievere samenwerking met leveranciers en zorginstellingen en aandacht voor monitoring en veranderingsstrategieën voor duurzame borging. 

Alliantie Voeding in de Zorg en GZPJ

Al 15 jaar werkt Alliantie Voeding in de Zorg aan het verbeteren van het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt al langere tijd aan innovatieve voedingsconcepten en heeft inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan. Na de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord startte de Alliantie Voeding in 2018 het programma GZPJ. Dat leidde tot een groep van 20 voorhoedeziekenhuizen die versneld aan de slag gingen met de ambities op een gezonder voedingsaanbod en die een grote verschuiving lieten zien. Eind 2022 werd de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 getekend waardoor duurzaamheid een grotere rol kreeg in het programma en het nu gericht is op integraliteit van gezonde en duurzame voeding. 

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg 

Gepubliceerd op 9 januari 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.