Richtlijnen Goede Voeding ook goed voor preventie nierschade

De kans op nierschade is kleiner bij een voeding die aansluit bij de Richtlijnen Goede Voeding (RGV). Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 80.000 deelnemers aan bevolkingsonderzoek Lifelines, uitgevoerd door Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder leiding van prof. dr. Gerjan Navis, hoogleraar voeding in geneeskunde. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Nutrition.

Nierschade niet in de RGV

De RGV zijn opgesteld op grond van wetenschappelijke literatuur over de rol van voeding bij preventie van de 10 meest voorkomende aandoeningen in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Nierschade was daarin niet meegenomen. Tot voor kort was dus niet duidelijk of de RGV ook optimaal zijn voor de preventie van nierschade.

Minder kans op nierschade

In het onderzoek zijn voedingsgegevens op basis van uitgebreide vragenlijsten (Food Frequency Questionnaires) geanalyseerd van 78.346 mensen uit het noorden van Nederland die deelnemen aan Lifelines. Bij aanvang van het onderzoek hadden ze geen nierschade. Bij aanvang en na gemiddeld 3,6 jaar is de nierfunctie gemeten aan de hand van bloed- en urinemonsters. Bij 9,7 procent van de deelnemers bleek de nierfunctie met meer dan 20 procent gedaald en bij 2,6 procent was (lichte) nierschade ontstaan. De kans op daling van de nierfunctie was 20 procent kleiner bij deelnemers van wie de voeding beter aansloot bij de RGV. De kans op nierschade was 17 procent kleiner. Eten volgens de RGV is volgens de onderzoekers dus ook van belang voor de preventie van nierschade. Deze gegevens laten volgens hen zien dat met een gezonder voedingspatroon nog veel winst is te behalen.

Steeds meer nierschade

Chronische nierschade is een steeds groter gezondheidsprobleem. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen die chronische nierschade hebben. Bij hen werken de nieren – vaak ongemerkt – minder goed. Nierschade is niet om te keren. Klachten ontstaan pas als de nieren nog maar voor 30 procent werken. En dan heeft de sterk verminderde nierfunctie vaak een enorme impact op het leven en de levensduur.

Bron: Clinical Nutrition

Gepubliceerd op 20 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.