Richtlijn refeeding syndroom bij kinderen

De werkgroep Klinische Voeding van het Netwerk Kinderdiëtisten (NKD) heeft een dieetbehandelingsrichtlijn ontwikkeld voor het refeeding syndroom (RS) bij kinderen. Met deze richtlijn hoopt het NKD een belangrijke bijdrage te leveren aan de dagelijkse (klinische) praktijk en houvast te bieden bij de zorg voor kinderen met (risico op) het RS. Het monitoren van refeeding is essentieel om klinische complicaties te voorkomen.  

Refeeding Syndroom

De richtlijn definieert het RS als een reeks metabole veranderingen en fysiologische verschuivingen in vocht en elektrolyten tussen de verschillende lichaamscompartimenten, als gevolg van de (her)introductie van orale of (par)enterale voeding bij patiënten die een periode niet of minder gevoed zijn. Tot nu toe ontbrak er een specifieke richtlijn voor het identificeren, voorkomen en behandelen van (het risico op) het RS bij kinderen.  

Milde tot ernstige symptomen

Hoewel het RS meestal wordt omschreven als een eenduidig geheel, waarschuwt de werkgroep dat patiënten zich in de praktijk presenteren met verschillende symptomen. Bij sommige patiënten treden meerdere elektrolytafwijkingen op, terwijl anderen alleen een lage plasmafosfaatconcentratie hebben. Daarnaast heeft een deel van de patiënten milde symptomen als oedeem of spierzwakte, terwijl ook zeer ernstige symptomen kunnen optreden als hartfalen, metabole acidose of respiratoire insufficiëntie. De symptomen zijn sterk afhankelijk van factoren zoals de voedingstoestand, bestaande voedingstekorten, eventueel andere onderliggende aandoeningen en medicatiegebruik. 

Inhoud van de richtlijn

Er is momenteel geen eenduidigheid en wetenschappelijk bewijs over de meest geschikte strategie in de preventie en behandeling van het RS. De in de richtlijn gegeven adviezen zijn gebaseerd op literatuur, praktische ervaring en opinie van experts. De richtlijn geeft: 

  • een overzicht van de fysiologische processen bij het RS
  • handvatten voor het herkennen en inschatten van (het risico op) het syndroom, met extra aandacht voor de groei en ontwikkeling van kinderen
  • suggesties voor monitoring van elektrolyten, vitamine- en mineraalsuppletie
  • praktische opbouwschema’s voor het opstellen van passend voedingsadvies

Werkgroep Klinische Voeding

De richtlijn is ontwikkeld door leden van de werkgroep Klinische Voeding van het NKD, een landelijk netwerk van diëtisten werkzaam in de eerste, tweede en derde lijn. De werkgroep is samengesteld uit Tietie Dijkstra, diëtist Kindergeneeskunde Beatrix Kinderziekenhuis UMC Groningen, Jade Schrijver, diëtist Kindergeneeskunde Wilhelmina Kinderziekenhuis UMC Utrecht en Karlijn Schmidt, diëtist Kindergeneeskunde Reinier de Graaf, Delft.  

De NKD Richtlijn refeeding syndroom bij kinderen is openbaar toegankelijk via de website van NKD. 

Bron: Netwerk Kinderdiëtisten  

Gepubliceerd op 19 december 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.