Recepten voor meer eetplezier na chemotherapie in ontwikkeling

Smaakverandering is een bekende bijwerking van chemotherapie. In het project “Steering Recipes” ontwikkelen chef-koks en diëtisten recepten om mensen met een veranderde smaakbeleving meer keus te geven en te kunnen laten genieten van eten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het versterken – sturen – van smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Steering Recipes

Initiatiefnemer van het project “Steering Recipes” is Stichting HungerNdThirst. Ook farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim, chef-koks van Alícia Foundation en Live Eat Taste en Alliantie Voeding in de Zorg, met onder meer het Reuk- en smaakcentrum, zijn erbij betrokken.

Aangepaste recepten

De eerste fase van het project is net afgerond. In deze fase gingen de chef-koks aan de slag met bestaande recepten om de 5 basissmaken te versterken. Daarbij hebben ze ingrediënten weggelaten, vervangen of toegevoegd. Deze fase heeft 100 aangepaste recepten opgeleverd.

Oncologiediëtisten

In de tweede fase bekijken oncologiediëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Rijnstate in Arnhem of de aanpassingen door de chef-koks geen negatieve invloed hebben op de kankerbehandeling. Ook analyseren de diëtisten of de recepten een positieve uitwerking hebben op de klachten van de patiënten, zoals misselijkheid, diarree, gasvorming of –blokkering, obstipatie, verminderde eetlust, pijnlijke keel, slikproblemen en smaakverandering. Door de recepten te linken aan klachten kan een patiënt straks makkelijk zoeken op gerechten die de effecten van de bijwerkingen verminderen.

Publicatie en onderzoek

In de derde fase worden de gerechten aangepast aan de feedback van de oncologiediëtisten en getest door de chef-koks. Vanaf oktober zal Boehringer Ingelheim de recepten vervolgens gratis beschikbaar maken via de website (waar nu al enkele basisrecepten in het Engels te vinden zijn) en Alliantie Voeding in de Zorg zal ze verspreiden naar ziekenhuizen via het project “Goede Zorg Proef Je”. Stichting HungerNdThirst wil daarna het effect van de recepten onderzoeken.

Bron: Alliantie Voeding in de zorg

Gepubliceerd op 2 juni 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.