Recensie: Veroudering afremmen via voeding

Het boek “Veroudering afremmen via de voeding” is niet het eerste boek over dit onderwerp, maar mogelijk wel het beste. Tenminste voor diëtisten en geïnteresseerde consumenten die precies willen weten welke wetenschappelijke aanwijzingen er zijn voor effecten van voeding op ziekten en veroudering van verschillende organen.

Organen en ziekten

De auteur is de Vlaamse bio-ingenieur dr. ir. Eric de Maerteleire, die lid is van de Hoge Gezondheidsraad van België en 30 jaar hoofd was van het Gentse Stadslaboratorium. Hij schreef al eerder boeken over voeding. Zijn nieuwste boek bevat ‘een massa informatie over voeding en veroudering’, zoals hij het zelf verwoordt in de inleiding. In hoofdstukken getiteld “Welke rol kan voeding spelen in het gezond ouder worden?”, “Hoe hou ik mijn organen gezond?” en “Afremmen van ziekten” bespreekt hij telkens voor welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen er aanwijzingen zijn voor gunstige effecten op veroudering. Denk aan gunstige effecten van koffie op zowel de lever als het risico op Alzheimer en Parkinson. En luteïne en zeaxantine lijken het risico op oogziekten te verlagen. Ook komt het probleem van overvoeding én ondervoeding in het begin van het boek aan bod.

Populair wetenschappelijk studieboek

Het boek oogt met ruim 330 pagina’s, maar liefst 1115 literatuurverwijzingen in superscript en zonder foto’s of ander beeldmateriaal eerder op een studieboek dan een populair wetenschappelijk boek. De referentielijst zelf is niet opgenomen in het boek, dat zou nog eens zo’n 100 pagina’s erbij hebben betekend, maar is gratis te downloaden via de website van de uitgeverij.

Prettige vertaalslag

Alle wetenschappelijke onderbouwing heeft niet geleid tot een taai boek. Integendeel: de auteur is er verrassend goed in geslaagd om een prettig leesbare vertaalslag te maken van de wetenschap naar lekentaal. De vele tussenkopjes en bulletpoints zorgen voor een goede leesbaarheid. Voor leken ingewikkelde termen als metabool syndroom een co-enzym Q10 worden toegelicht in blauwe kaders. Voor diëtisten en andere professionals vormt dit boek een mooie basis om op een prettige manier snel op de hoogte te zijn van de wetenschappelijke stand van zaken op dit gebied. Maar ik kan me voorstellen dat het consumenten na verloop van tijd begint te duizelen. Gelukkig eindigt ieder hoofdstuk met een bondige conclusie.

Leefstijl

Veruit het grootste deel van het boek gaat over de rol van voeding. Maar zowel in het begin als aan het einde noemt de auteur ook andere leefstijlfactoren die van invloed zijn op veroudering. Naast de geijkte factoren als beweging, slaap, stress, hersenstimulatie en sociale contacten noemt hij daar ook andere factoren, zoals optimisme, natuurlijk bioritme, gezonde vrienden en contact met de natuur.

Veroudering afremmen via voeding. Lang jong en gezond blijven. Dr. ir. Eric de Maerteleire, Manteau, ISBN 9789022341049, 336 pagina’s, € 25,99

Gepubliceerd op 8 oktober 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.