Recensie: Vegan Vibes

Vegan eten is in opmars. Hoe eet je nu volwaardig plantaardig? Diëtist Lisa Steltenpool schreef er een kloek boek over.

Aanvaringen met docenten

Steltenpool begint het boek met een uitgebreide uitleg. Allereerst over haar eigen beweegredenen om vegan te gaan eten, zoals dierenleed en haar eigen gezondheid. Ze schrijft over haar aanvaringen met docenten op de diëtistenopleiding, bijvoorbeeld als ze in de les haar vraagtekens zette bij zuivel en vlees. Daarna volgen hoofdstukken over het klimaat, dierenleed en gezondheid. In dat laatste hoofdstuk benadrukt Steltenpool heel duidelijk de noodzaak van onbewerkt plantaardig eten, zoals peulvruchten, groenten, volkoren granen, fruit en noten. Alleen op die manier wordt volgens Steltenpool een veganistische voeding echt gezond en rijk aan vezels, vitamines, anti-oxidanten en mineralen. Deze diëtist zal geen oreo-koekjes en andere ultrabewerkte plantaardige producten aanbevelen!

Eerlijk verhaal

Steltenpool schrijft uitgebreid over voedingsstoffen en de mogelijke knelpunten in de plantaardige voeding. Ze is natuurlijk een fan, maar ze vertelt wel het eerlijke verhaal over de voedingswaarde van vegan eten. Bijvoorbeeld over de noodzaak om vitamine B12 te slikken als je vegan eet en hoe lastig het is om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook geeft ze uitleg over de noodzaak van omega-3-supplementen en over essentiële aminozuren in plantaardige eiwit. Ze profileert zich echt als deskundige diëtist en dat is fijn om te lezen. Van mij hadden met name de suppletieadviezen hier en daar wat krachtiger en duidelijker gekund, maar voor de goede lezer is de informatie wel te vinden.

Plantaardige checklist

Leuk en handig is de plantaardige checklist, om snel te kijken of je voeding volwaardig is. Je kruist elke dag aan of je voldoende porties groenten, fruit, peulvruchten et cetera binnenkrijgt. Ook geeft Steltenpool een stappenplan om (meer) plantaardig te gaan eten, een boodschappenlijst, voorbeeld dagmenu’s en veel productinformatie. Het boek eindigt met recepten, die allemaal lekker puur en onbewerkt zijn. Er is korte aandacht voor speciale onderwerpen, zoals de voeding voor kinderen en vegan eten bij overgewicht. De fotografie en vormgeving van het boek zijn prachtig. Al met al is dit een boek dat ik zeker zou aanbevelen als je meer wilt weten over vegan eten, of als je een cliënt hebt die plantaardig wil gaan eten.

Vegan Vibes, Het meest complete boek over hoe plantaardig eten je leven en de wereld verbetert, Lisa Steltenpool, A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 97800511569, 304 pagina’s, € 24,99

Gepubliceerd op 10 februari 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Charlot 11 november 2020 at 15:46 - Reply

    Hoi Harriet, ik begrijp je punt over suikerverbranding en je twijfels in de zin dat er nog onvoldoende bekend is over de effecten van een plantaardig dieet. Hoewel het wellicht geen directe oplossing is voor het bestrijden van een slechte gezondheid (hoewel is aangetoond dat mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen over het algemeen gezonder blijken te zijn), vind ik het jammer dat er alleen gekeken wordt naar de gezondheid van de mens. Volgens mij is het nog belangrijker om te leven in harmonie met onze natuurlijke habitat en geen onnodig leed te veroorzaken, zodat we ook gezond kunnen blijven leven in de toekomst. Daarbij denk ik dat vegan eten niet per definitie koolhydraatrijk is, en dat je er wel degelijk van af valt zonder dat dit een doel op zich is.

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  2. Harriet Verkoelen 17 februari 2020 at 17:09 - Reply

    Oreo-koekjes staan ook niet in mijn dagmenu maar twijfels over vegan heb ik wel. Het is geen oplossing voor het bestrijden van de slechte gezondheid en het overgewicht dat er nu heerst. Ik vrees namelijk voor meer overgewicht, inflammatie, diabetes, hart-en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en cholesterol. Vegan is koolhydraatrijk. Ook al gebruik je het onbewerkt dan is de glycemische lading toch te hoog.
    Al onze essentiële voedingsstoffen komen uit dierlijke producten. “What should we eat”? beantwoord door Zoë Harcombe:
    https://www.youtube.com/watch?v=UzX1QTSSw88
    Wat als we wel dierlijke producten blijven eten maar veel minder en intermittent fasting toepassen? Sinds ik dit doe is mijn koelkast zo veel leger en in totaal eet je zo veel minder. Goedkoper, gezonder en duurzamer. In ketose zijn, in vetverbranding zijn, is duurzamer dan in suikerverbranding zijn. Dit laatste veroorzaakt honger en bovengenoemde aandoeningen. Ketose gaat dat tegen en ketonen werken ontstekinsgremmend. Ze zijn de beste brandstof voor hersenen en het hart.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.