Recensie: Oermens 2.0

‘Onze laatste tienduizend jaar beschaving is niet veel meer dan een laagje vernis. Als we even krabben, bijvoorbeeld omdat we onder druk staan of moe zijn, dan komen de genetische eigenschappen boven die we als holbewoner hard nodig hadden.’ Dat staat er in de inleiding van het boek “Oermens 2.0” van Mikkel Hofstee en daarmee heeft hij direct de kern van zijn boek te pakken. Hoe kan de mens gezond blijven in de moderne maatschappij, als we genetisch helemaal niet zijn aangepast aan de smartphone, Netflix, autorijden, chips, suiker en fastfood?

Ons wonderbaarlijke lichaam

Om te beginnen: dit boek leest als een trein, want alles is kort en krachtig en “lekker” opgeschreven. Het boek start met een uitleg over ons brein en ons hormoonstelsel. Daarna volgen hoofdstukken over voortplanting, bewegen, stress, leiderschap, slaap, het microbioom… en zo behandelt Hofstee allerlei aspecten van de mens met oeroude genen in een hypermoderne omgeving.

Voeding

Gaat het ook over eten? Natuurlijk. In het voedingshoofdstuk wordt beknopt ingegaan op suiker, alcohol, zuivel, light-producten en iets uitgebreider op het paleodieet. Het is – net zoals alle andere hoofdstukken – wel érg kort en krachtig dus de nuance en de diepere uitleg ontbreekt.

Spelregels

Hofstee eindigt het boek met een aantal spelregels voor de oermens 2.0. Die zijn ook weer prikkelend geformuleerd, zoals “Ontvriend je telefoon” en “Creëer scharrelruimte” en “Wees viezer”. Al met al is dit boek een uitstekende start voor mensen die meer willen weten over het paleoprincipe en het leven als oermens in onze maatschappij.

Oermens 2.0. Oude genen in nieuwe tijden. Mikkel Hofstee. Uitgeverij Water, 261 pagina’s, ISBN 97892495341, € 20,-

Gepubliceerd op 4 juli 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.