Recensie: Intuïtief eten

Het is een beetje gek, een boek recenseren dat al ruim 25 jaar oud is. Maar het is een vernieuwde versie én de eerste keer dat “Intuïtief eten” van de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch in het Nederlands is vertaald. Een omvangrijk boek over een waardevolle kijk op diëten.

Pioniers

Je kunt Evelyn Tribole en Elyse Resch gerust pioniers noemen. Al een kwart eeuw geleden raakten ze gefrustreerd door de resultaten die ze boekten in hun diëtistenpraktijk, met name bij overgewicht. Ze gingen op onderzoek uit en kwamen terecht bij het model van intuïtief eten. De rest is geschiedenis: ze schreven een boek, ze verkochten ruim 500.000 exemplaren, het boek werd in diverse talen vertaald, er kwam wetenschappelijk onderzoek naar hun model en Tribole en Resch werden dé specialisten en opleiders op het gebied van intuïtief eten. Gek eigenlijk, dat er nog nooit een Nederlandse vertaling is gekomen van het boek. Maar het platform “I’m a foodie” verwierf de vertaalrechten en liet het boek vertalen voor de Nederlandse markt. Heel slim verbinden ze ook meteen een centrum voor intuïtief eten aan het verschijnen van dit boek.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief is eten volgens de behoeften van je lichaam, en luisteren naar de gevoelens van honger en verzadiging. Zodat je na een maaltijd “genoeg” hebt, zonder schuldgevoel of spijt. Wie intuïtief eet, volgt geen dieet en telt geen calorieën. Een intuïtieve eter zal ook niet eten vanwege emoties, iets kiezen omdat het “light” is, of zich aan strenge regels houden. Ik vind intuïtief eten echt iets dat bij de tijdgeest past. We leven in een tijd waarin door social media het ideaalbeeld van het lichaam belangrijker is dan ooit. Zoveel mensen zijn bezig met afvallen, met eetregels (bijvoorbeeld intermittent fasting of vegan eten) en met het beperken van macronutriënten (bijvoorbeeld vet of koolhydraten). Soms gaat dat helemaal prima, maar het gebeurt ook regelmatig dat de regels de overhand nemen en dat iemand verleert te luisteren naar de signalen van honger en verzadiging.

10 basisprincipes

Tribole en Resch hanteren 10 basisprincipes om een intuïtief eter te worden. Deze principes kun je ook met je cliënten bespreken. Dat hoeft trouwens niet op volgorde van het boek; kies gewoon een principe dat goed aansluit bij de situatie en de ontwikkeling van je cliënt. Met één uitzondering, en dat is het 10e principe “Eer je gezondheid”. Daarin draait het om voeding te kiezen die goed is voor je lichaam. Als je daar te vroeg mee start, lijkt ook intuïtief eten weer veel op een dieet. Start eerst met de andere principes, zoals “de eetpolitie wegsturen”, “vriendschap sluiten met eten” en “je honger respecteren”. Elk principe wordt in het boek uitgebreid toegelicht.

Overvloed

Die uitgebreidheid is meteen ook mijn kritiekpunt. Er staat véél in het boek. Niet alleen de 10 basisprincipes, maar ook uitgebreide informatie over de wetenschappelijke studies naar intuïtief eten, hoe je kinderen opvoedt met intuïtief eten en hoe je omgaat met eetstoornissen. De stijl is vrij academisch, waardoor het niet lekker wegleest. Alleen in de casussen verraden Tribole en Resch hun jaren aan praktijkervaring. Waarom zouden ze hebben gekozen voor zo’n uitgebreide academische benadering? Omdat ze anders niet serieus zouden worden genomen met zo’n anti-dieetbenadering? Ik vind het jammer, en zou het boek daardoor niet snel aan “de gemiddelde cliënt” aanraden. Gelukkig is er ook een werkboek, maar dat verschijnt pas in het najaar.

Dieetbril

Omdat ik ook de Engelstalige versie in huis heb, vergeleek ik die met de Nederlandse versie. De vertaling is letterlijk, er is weinig tot niets aangepast aan de Nederlandse markt. Soms zijn wel andere benamingen gekozen. Zo gebruikt de Engelse versie “Diet mentality” en is dit in het Nederlands vertaald met “Dieetbril”. En een “false food face” wordt vertaald als een “vals eetmasker”. Het is een kwestie van smaak. Net zoals de opmaak van het boek, die vrij “vol” aandoet.

Mooi principe

Intuïtief eten is een prachtig principe, waarvan je “met je onderbuik” aanvoelt dat het een heel natuurlijke manier van eten is. Het is jammer dat onze maatschappij deze natuurlijke manier van eten zo moeilijk maakt. Verleidingen en fatshaming alom. Ik vermoed dat het zowel voor diëtist als cliënt best een weg is om dit te doorgronden en je de principes écht eigen te maken. Maar dat is zeker de moeite waard.

Intuïtief eten. Een revolutionaire anti-dieetaanpak. Evelyn Tribole en Elyse Resch, I’m a Foodie Publishing, 368 bladzijden, € 24,95, ISBN 9789082700299

Gepubliceerd op 18 mei 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.