Recensie: Het koolhydraatdilemma

Koolhydraten staan vaak in een kwaad daglicht. Maar aan de andere kant zie je bij sporters een enorme focus op het voortdurende aanvullen van koolhydraten. Dit boek van Yneke Kootstra zet de voor- en nadelen bij beide uitersten op een rijtje en nodigt de lezer uit tot experimenteren met de hoeveelheid koolhydraten in de voeding.

Koolhydraatrijk of koolhydraatarm

In eerste instantie richt Yneke Kootstra, voedingsdeskundige en directeur van Academie Coaching en Leefstijl, zich met dit boek vooral op de sporter. Maar ook mensen die aan het einde van de middag een energiedip voelen, kunnen volgens haar met de adviezen uit dit boek aan de slag. De keuze tussen koolhydraatrijk of juist koolhydraatarm eten gaat volgens Kootstra namelijk niet alleen over afvallen of presteren, maar ook over je gewoon beter voelen.

Uitgebreid en helder

Het boek start met een uitgebreide en in heldere taal geschreven uitleg over de samenstelling van voeding. Alles komt aan bod. Niet alleen de koolhydraten maar ook de eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. En vervolgens legt Kootstra duidelijk en diepgaand uit hoe het energiemetabolisme in het lichaam werkt; tot op het niveau van de mitochondriën. De geïnteresseerde leek krijgt hier dus een gedegen stukje voedingsleer mee. Het boek wijkt daarbij op sommige punten af van de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Kootstra schijft: ‘Als je van de voorgeschreven richtlijnen afwijkt moet je weten waarom je dit doet. En wat de effecten daarvan zijn. Aan de hand van nieuwe wetenschappelijk inzichten geeft ik aan wat de voor- en nadelen zijn van het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen zoals brood of volle zuivel.’

Metabool flexibel

Na alle basiskennis gaat het over metabole flexibiliteit: oftewel hoe gemakkelijk schakelt een lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding of zelfs naar een verbranding van ketonen. Kootstra noemt een lichaam metabool flexibel als het in staat is snel van de ene energiebron te wisselen naar de andere en beide tegelijkertijd in te zetten. Dit kan de lezer inspireren om meer te spelen met de hoeveelheid koolhydraten in het eten en zo te kijken bij welke hoeveelheden de metabole flexibiliteit te bereiken is. En ook of daarmee persoonlijke doelen (zoals langer op een bepaald niveau presteren) gehaald kunnen worden.

Praktisch

Het boek bevat tenslotte een praktisch deel met voorbeelddagmenu’s voor 4 verschillende koolhydraatvarianten (meer dan 350 gram koolhydraten per dag, tussen de 150-350 gram, tussen de 50 en 150 gram en minder dan 50 gram). De menu’s zijn gebaseerd op verschillende calorie-innames (2.000, 2.500 en 3.000 kcal) en daarbij staan diverse uiteenlopende recepten, van snelle ontbijtjes en gezonde tussendoortjes tot complete hoofdgerechten.

Testimonials

In het deel waar het gaat over het ketogeen dieet (minder dan 50 gram koolhydraten per dag) zijn testimonials te lezen van (top)sporters die goede resultaten hebben geboekt met een zeer streng koolhydraatbeperkte voeding. Jammer dat deze persoonlijke ervaringen alleen in dit deel van het boek staan. Het koolhydraatdilemma start immers met een duidelijke boodschap: bepaal zelf wat bij je past. Je zou dus ook succesverhalen verwachten bij de voedingen met hogere hoeveelheden koolhydraten. Aan het einde krijg je hierdoor toch het gevoel dat dit het zoveelste boek is dat het ketogene dieet promoot. Maar buiten dat is het koolhydraatdilemma een duidelijk geschreven boek voor jouw cliënten die meer willen weten over hoe voeding kan bijdragen aan hun prestaties. Het zet aan tot nadenken over voedingskeuzes en de ideale hoeveelheid koolhydraten die ze kunnen inzetten voor een betere gezondheid, meer energie en betere prestaties.

Het Koolhydraatdilemma, Yneke Kootstra, Lucht, ISBN 9789493272866, 224 pagina’s, €29,95

Gepubliceerd op 11 februari 2025

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.