Recensie: Eten & leven met kanker
Het is het boek dat kookboekenschrijfster Joke Boon liever niet had willen schrijven. Met deze woorden start Boon haar nieuwste boek “Eten & leven met kanker”. In 2023 werd bij haar endeldarmkanker geconstateerd. Naast veel ellende leverde haar ziekte wel iets waardevols op voor iedereen die met kanker te maken krijgt: een boek vol tips, tricks, troost, ervaringen en recepten om een heel moeilijke periode door te komen.
Mee in kankerreis
Joke Boon schreef “Eten & leven met kanker” voor mensen die kanker hebben en voor hun naasten. Het is alles wat ze zelf had willen lezen toen ze de diagnose kanker kreeg. Het is dan ook veel meer dan een kookboek. Boon neemt de lezer in chronologische volgorde mee in haar kankerreis, zoals ze het zelf noemt. In het eerste deel van het boek geeft Boon een spoedcursus kanker. In heldere woorden legt ze alles uit over kanker vanuit feiten en vanuit haar eigen inzichten. Vooral die inzichten blijken erg waardevol om te delen. Boon deelt haar angsten, maar ook praktische zaken als hoe ze het haar naasten vertelde, hoe ze zich voorbereidde op specifieke onderzoeken, hoe ze het uitslaggesprek ervoer en hoe ze probeerde om te gaan met de pijn. Dit deel van het boek bevat ook interviews met diverse zorgprofessionals zoals een gastro-enterologisch chirurg, stomaverpleegkundigen en de diëtisten Kelly Silverio Alonso-Duin en Larissa Velzeboer. Al deze specialisten geven uitgebreid antwoord op vragen die je als patiënt hebt, maar mogelijk niet altijd durft te stellen.
Ervaringsdeskundige
Het tweede deel, dat iets meer dan de helft van het boek beslaat, bestaat uit tips, adviezen en 80 eetlustopwekkende recepten. Boon, die kookboekenschrijfster werd omdat ze als kind door een infectie haar reukvermogen verloor, zet vaker haar eigen ervaringen in om anderen te helpen. Ondanks dat ze zelf niet kan ruiken, heeft ze van smaak haar vak gemaakt. Ze schreef inmiddels 17 boeken en heeft een eigen kookrubriek in de krant Trouw.
Gelabelde recepten
Alle recepten in het boek zijn gemakkelijk te maken, want als je kanker hebt wil en kun je geen uren in de keuken staan, aldus Boon. Bij ieder recept is met labels aangegeven in welke situatie het geschikt is. Zo kun je in een oogopslag zien welke recepten je bijvoorbeeld kunt maken als misselijk bent, last hebt van maagzuur of iets licht verteerbaars wilt eten. Ook staat vermeld of een recept bijvoorbeeld eiwitrijk, vezelrijk of juist vezelarm is. De recepten variëren van een groene kickstart smoothie en eiwitrijke spreads voor op brood tot vrolijke spruitjesrijst, troostbonen en kokos panna cotta. In tegenstelling tot veel recepten die speciaal voor mensen met kanker zijn ontwikkeld, prikkelen de recepten in dit boek ook zeker de zintuigen van mensen die niet ziek zijn. Dat is extra fijn, omdat samen hetzelfde eten over het algemeen het fijnste is voor iedereen.
Praktische tips
Boon eet zelf plantaardig dus alle recepten zijn ook plantaardig. Ze legt hierbij duidelijk uit dat het extra belangrijk is om tijdens je ziekteproces op voldoende eiwitinname te letten. Daarom zet ze voor zowel plantaardige eters als vleeseters ingrediënten op een rij waarmee de lezer voor een eiwitboost kan zorgen. Hierbij doet ze ook suggesties voor mensen die dierlijke producten willen gebruiken. Ook deelt ze waardevolle tips en ervaringen van anderen met betrekking tot het eten. Zo is er de tip om iets zuurs bij het eten te nemen. Dit kan zorgen voor meer speekselaanmaak, waardoor kauwen en slikken beter gaat. Of gebruik een kleiner bord als je geen eetlust hebt, dan valt je kleinere portie niet zo pijnlijk op. Wat werkt, kan voor iedereen anders zijn, benadrukt Boon in haar boek. Maar juist door de vele ervaringen van anderen die in het boek meegenomen worden, geeft het de lezer veel nuttige en praktische informatie.
Zeer waardevol voor in de praktijk
Voor diëtisten is “Eten & leven met kanker” een ideaal boek om te tippen aan mensen met kanker. Het boek biedt praktische en betrouwbare informatie die je je patiënten wilt meegeven. Het boek kan veel mensen met kanker, en hun naasten, tot steun en troost zijn. Daarnaast is het voor diëtisten zelf ook leerzaam om via het boek mee te reizen in het traject dat iemand met kanker doormaakt. Kortom: een echte aanrader voor iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken heeft.
Eten & leven met kanker. Een kookboek vol ervaringsverhalen, betrouwbare informatie en 80 eetlustopwekkende recepten. Joke Boon, Uitgeverij Becht, ISBN 9789023017431, 218 pagina’s, € 24,99
Gepubliceerd op 27 maart 2025
Door Sophie Luderer