Ramadan in de zorg

Ook veel van de patiënten in Nederland starten op 20 juli met de ramadan. Zij eten en drinken dan tussen zonsopkomst en zonsondergang niets. Op de studieochtend “Ramadan in de zorg” op 10 mei in Utrecht werd in gegaan op de religieuze achtergrond, de voeding en medicatie. Ondankshet feit dat chronisch zieken patiënten zijn vrijgesteld voor vasten, willen veel mensen toch graag meedoen. Ze voelen zich vaak schuldig als ze niet vasten en nemen de gezondheidsrisico’s voor lief. Zorgverleners kunnen mensen helpen door goede voedings- en medicatieadviezen. Hoewel het vasten soms écht niet kan. Basisarts Lobna Belghazi: ‘Onze kracht moet dan zijn om mensen te overtuigen van de risico’s. Zo voorkom je dat een zieke 83-jarige met veel medicijnen toch gaat vasten.’

Ali Korkmaz, communicatieadviseur en belijdend moslim, benadrukte dat het niet vanzelfsprekend is dat elke cliënt uit Marokko of Turkije meedoet aan de Ramadan. ‘Dé moslim bestaat niet! Er zijn genoeg moslims die niet vasten en de alevieten vasten in een andere maand dan andere moslims. Maar doe er niet licht over als je met mensen spreekt over vasten en religie. Ik hoor nog wel eens zeggen door zorgverleners: ”Je kunt toch wel iets eerder de vasten verbreken vandaag, dat is toch niet zo erg. Wat maken die 5 minuten nu uit?” of “Een keertje varkensvlees is toch niet zo’n probleem?”. Je eigen mening is niet belangrijk, het gaat om de patiënt.’ ‘Ook of je zelf gelovig bent doet er niet toe. Het is je taak is patiënten en cliënten, ook die met een geloof zo goed mogelijk te begeleiden’, reageerde Fatima Malki, nurse practitioner. ‘Dat kan ook betekenen dat je als atheïst chronisch zieke mensen soms vertelt en uitlegt ‘God heeft u gezegd dat u niet mag vasten’. Als mensen niet mogen vasten, kun je als zorgverlener ook meedenken wat de niet-vasters wel kunnen doen ter vervanging. Zo heeft Fatima voor een groepje diabetespatiënten ooit bedacht dat ze samen tijdens de vastenmaand de maaltijd konden verzorgen voor de zwervers rondom hun moskee. ‘Inmiddels vragen deze zwervers elk jaar wanneer het weer ramadan is.’ ‘Dat is de essentie van de ramadan: goed doen voor je medemens’, reageerde een deelnemer.
Lees hier het verhaal en voedingstips van Fatma Alakay, diëtist en docent HAN, op de website. Op 30 april was zij ook aan het woord in Nieuws voor diëtisten. En bedenk dat in de eerste generatie allochtonen nog veel ongeletterdheid voorkomt. Voor hen is schrijftelijk materiaal ongeschikt. (RB)

Fatma Alakay en Fatima Malki hadden beiden nog praktische tips voor websites en materiaal dat je voor jezelf en patiënten kunt gebruiken voor advisering en ondersteuning:
Medisch Paspoort van het Slotervaart Ziekenhuis (is een ander paspoort dan dat bij de apotheek)
Ramadanadvies voor diabetes en ramadan van het Slotervaart Ziekenhuis
www.zorgvoorjeouders.nl
website Netwerk eerstelijns organisaties
Apotheek: ramadan en medicijngebruik

Gepubliceerd op 11 mei 2012

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.