Raamplan Artsenopleiding 2020: veel aandacht voor preventie

Waar moet de arts van 2025 aan voldoen? Dat staat in het nieuwe Raamplan Artsenopleiding. De arts van de toekomst heeft veel oog voor preventie, het voorkomen van onnodige zorg en samenwerking met andere zorgverleners. En: werkt steeds vaker níet in het ziekenhuis.

Patiënt als partner

Het Raamplan is opgesteld door de Nederlandse geneeskundeopleidingen en bestaat uit een set van competenties. Natuurlijk draait het nog steeds in grote lijnen om diagnostiek en behandeling. Maar de aandacht verschuift naar preventie en naar de zorg buiten het ziekenhuis.De nieuwe generatie artsen ziet de patiënt als partner en gaat samen op zoek naar de oplossing voor het medisch probleem. Die samenwerking is ook belangrijk bij contact van artsen onderling en met andere zorgverleners. Daarbij is niet alleen behandeling nodig, maar ook preventie van ziekte, aldus de opstellers van het Raamplan.

Voorkom onnodige zorg

De druk op het zorgstelsel is de laatste decennia sterk toegenomen. Moet alles wat kan? De arts van de toekomst heeft oog voor de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg, moet bepalen of een interventie zinvol is en moet rekening kunnen houden met verschillen tussen patiënten. Artsen moeten in de opleiding worden geprikkeld om innovatief te zijn. Ook is het nodig dat er meer diversiteit komt in de artsenopleiding. ‘Diversiteit is verruimend en kan bijdragen aan een betere zorg’, aldus dr. Marjolein van de Pol, coördinator van de projectgroep.

Niet in het ziekenhuis

Slechts 30 procent van de artsen komt uiteindelijk in een ziekenhuis te werken. Daarom is er in het Raamplan veel aandacht voor een carrière als arts buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld als huisarts, in de sociale geneeskunde of in de preventieve gezondheidszorg. Volgens de samenstellers van het Raamplan worden de artsen die buiten het ziekenhuis werken steeds belangrijker bij het beantwoorden van zorgvragen vanuit de samenleving.

Nooit uitgeleerd

De huidige coronacrisis laat goed zien dat een arts nooit is uitgeleerd. Het is belangrijk dat artsen kunnen inspelen op veranderingen in de maatschappij en op technologische ontwikkelingen. Het zorgstelsel verandert, de rol en de vragen van de patiënt veranderen. In het nieuwe Raamplan is daarom veel aandacht voor competenties die “een leven lang leren” kunnen ondersteunen. Het Raamplan is hier te lezen.

Bron: NFU

Gepubliceerd op 2 juni 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.