Puur vruchtensap verhoogt risico op diabetes niet

De consumptie van 100 procent vruchtensap heeft geen significante effecten op het nuchtere bloedglucosegehalte, het nuchtere insulinegehalte in het bloed, het HOMA-IR gehalte (maat voor insulineresistentie) en het HbA1c-gehalte (maat voor verminderde glucosetolerantie). Dit blijkt uit een meta-analyse op basis van 18 gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s), gepubliceerd in Journal of Nutritional Science.

Neutraal effect
De onderzoekers concluderen dat 100 procent vruchtensap een neutraal effect heeft op de glykemische controle. Dit is in lijn met observationele studies, waarin ook geen verband wordt gevonden tussen consumptie van 100 procent vruchtensap en het risico op diabetes type 2.

Flavonoïden gunstig?
Ook al bevat 100 procent vruchtensap een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke suikers, het bevat volgens de onderzoekers ook waardevolle voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, foliumzuur, vitamine C, oplosbare voedingsvezels, carotenoïden en flavonoïden. Mogelijk zorgen deze waardevolle voedingsstoffen voor een netto neutraal effect van 100 procent vruchtensap op het risico op diabetes type 2. Zo zijn er volgens de onderzoekers aanwijzingen dat polyfenolen gunstig zijn voor de glucose–insuline homeostase, al is meer onderzoek nodig.

Andere conclusie dan Gezondheidsraad
Van dranken met toegevoegd suiker is wel aangetoond dat het de kans op diabetes vergroot. In de Richtlijnen goede voeding 2015 stelde de Gezondheidsraad nog dat het deze bevindingen ook van toepassing acht op andere suikerhoudende dranken zoals fruitsap. De huidige publicatie trekt dit dus echter in twijfel.

Bron: VoedingOnline

Gepubliceerd op 13 maart 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.