Psychobiotica bij depressie

Bij mensen met een depressie kan het darmmicrobioom uit balans zijn: het is gemiddeld genomen minder divers van samenstelling dan bij gezonde mensen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke rol er is weggelegd voor “psychobiotica” in de vorm van probiotica, prebiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen. Dat bleek tijdens de webinar “The gut-brain-axis: explained”, dat Yakult organiseerde op 16 september.

Hersen-darm-as

Het darmmicrobioom speelt een belangrijke rol bij de mentale gezondheid. Wetenschappers krijgen steeds meer kennis over de fascinerende, maar complexe wisselwerking tussen de hersenen en de darmen, ook wel hersen-darm-as genoemd. De afgelopen 10 jaar is er heel veel onderzoek naar gedaan en inmiddels worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd.

Rol van voeding bij mentale gezondheid

Tijdens de webinar gingen verschillende deskundigen in op de rol van het darmmicrobioom, probiotica en een gezonde voeding bij mentale gezondheid. Zo toonde emeritus hoogleraar psychiatrie prof. Ted Dinan van APC Microbiome in Ierland resultaten van een meta-analyse naar het effect van probiotica bij mensen met een depressie. De conclusie: probiotica kunnen depressieve symptomen effectief verminderen, vooral probiotica met verschillende bacteriestammen. Wel zijn volgens Dinan grootschalige, placebogecontroleerde studies nodig om effectieve stammen en optimale doseringen te bepalen. Bij de behandeling van depressies is er volgens hem ook een grote rol weggelegd voor een gezonde voeding en dan specifiek voor prebiotica uit groenten, volkoren granen en gefermenteerde voedingsmiddelen als yoghurt, kefir en kombucha. Een voorschrift voor antidepressiva zou volgens Dinan altijd vergezeld moeten gaan van adviezen over voeding (en beweging).

Gepubliceerd op 27 september 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.