Promotieonderzoek naar voeding voor premature baby’s

Voor baby’s die veel te vroeg (28-32 weken) of extreem vroeg (<28 weken) geboren zijn, is de juiste voeding heel belangrijk, maar ook gecompliceerd. In een promotieonderzoek keek arts Lisa Hortensius hoe prematuren het best gevoed kunnen worden om de neurologische ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen optimaal te ondersteunen.

Vooral bewijs uit dieronderzoek

Hortensius voerde eerst een systematische review uit om te kijken wat er in de literatuur bekend is over de huidige kennis op het gebied van voedingscomponenten en hersenontwikkeling bij prematuren. Bij diermodellen komen er veel componenten naar voren die een positief effect hebben op de ontwikkeling, zoals bepaalde aminozuren en eiwit, vet, vitamines en mineralen. Gerandomiseerde klinische studies bij kinderen ondersteunen deze resultaten niet en is er geen duidelijk bewijs voor het gunstige effect van bepaalde voedingsstoffen.

Macronutriënten

Vervolgens voerde Hortensius een retrospectief onderzoek uit, naar het effect van de inname van macronutriënten op witte-stof-ontwikkeling in de hersenen en neurologische ontwikkeling tot de schoolleeftijd. Hieruit bleek dat een hogere eiwitinname in de eerste 28 dagen na de geboorte is geassocieerd met verbeterde witte stof-ontwikkeling rondom de uitgerekende datum. De inname van vet en calorieën maakte geen verschil. Tegen de tijd dat de kinderen de schoolleeftijd hadden (5 à 6 jaar) was er geen associatie meer tussen de inname van vet, eiwit en calorieën in de eerste 28 dagen en de neurologische ontwikkeling.

Vetzuren en groeifactoren

Bij verdere analyse van gegevens uit een eerder uitgevoerde gerandomiseerde klinische trial keken de onderzoekers vervolgens naar de invloed van vetzuren en groeifactoren. Hieruit kwam een positieve associatie naar voren tussen de serumspiegels van het omega-3-vet docosahexaeenzuur (DHA) en IGF-1 tijdens de eerste 28 dagen en het hersenvolume rondom de uitgerekende datum.

Startpunt voor nieuwe gerandomiseerde studie

Op basis van deze uitkomsten, waarin steeds gekeken wordt naar 1 voedingscomponent, wordt nu een grotere studie uitgevoerd. In de NutriBrain studie kijken onderzoekers naar de invloed van 3 componenten (probiotica, prebiotica en glutamine) op de ontwikkeling van de witte stof op de leeftijd van 36 weken. De onderzoekers hopen dat deze combinatie van voedingscomponenten inflammatie en infectie en daaruit volgende witte stofschade kan verminderen en zo de ontwikkeling van prematuur geboren kinderen verbetert.

Bron: Universiteit Utrecht

Gepubliceerd op 15 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.