Prof. dr. Wija van Staveren overleden
Op 24 februari is prof. dr. Wija van Staveren op 79-jarige leeftijd overleden. Zij wordt gezien als de meest vooraanstaande diëtist in Nederland. Van Staveren maakte carrière: van diëtist tot onderzoeksdiëtist tot bijzonder hoogleraar in de Voeding van de Oudere mens in 1988. In 2002 werd ze Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van Staveren was erelid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
Loopbaan
Wija van Staveren begon in 1962 als diëtist bij TNO. In 1972 ging ze werken als onderzoeksdiëtist, aan de toenmalige Landbouwhogeschool (nu Wageningen University & Research). In 1974 behaalde zij haar Master of Science in de Voedingswetenschappen in Londen. Na die tijd doceerde zij in Wageningen en richtte zij zich op de methodologie van het onderzoek naar de voedselconsumptie. In 1985 promoveerde zij en in 1988 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar in de voeding van de oudere mens. Vanaf 1997 was ze deeltijd-hoogleraar Voeding en Diëtetiek bij het Universitair Medisch Centrum te Utrecht.
Onderzoek
Tijdens haar 16 jaar hoogleraarschap heeft Van Staveren volop onderzoek gedaan naar de voeding van de oudere mens in relatie tot gezondheid en functionaliteit. Van Staveren deed onder andere onderzoek naar vitamine D en naar (onder)voeding bij behoeftige ouderen. Ze deed interventiestudies met verrijkte voedingsmiddelen, deed onderzoek naar het verbeteren van de ambiance en het versterken van de smaak van maaltijden. De wetenschappelijke resultaten verschenen in bijna 200 publicaties. Ook was ze boegbeeld van de (publieks)campagne “Wie beter eet, wordt snel beter” (2000). Van Staveren was lid van de Gezondheidsraad en voorzitter van vele commissies en klankbordgroepen. Ze maakte zich sterk voor de realisatie van een inhoudelijk goede Nederlandse Voedingsmiddelentabel en is de drijvende kracht geweest bij het tot stand komen van de landelijke voedselconsumptiepeilingen.
Sterk voor ons beroep
Van Staveren heeft zich altijd volop ingezet voor de professionalisering en erkenning van het beroep diëtist, ook binnen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ook maakte ze zich sterk voor de inzet van de diëtist in het wetenschappelijk onderzoek. We hebben als beroepsgroep veel aan haar te danken.
Gepubliceerd op 28 februari 2019
Door Karine Hoenderdos
Geachte redactie,
Dank voor dit in memoriam van onze zus Wija. Ze sprak altijd vol sympathie over ‘haar’ beroepsgroep die ze graag beter op de kaart wilde zetten. Uw bericht stipt dat ook aan, met vriendelijke woorden.
Vriendelijke groet,