Prediabetes verhoogt risico op hart- en vaatziekten
Bij 1 op de 6 mensen leidt prediabetes binnen 8 jaar tot atherosclerose, een hartinfarct of beroerte. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het Diabetes Fonds zet daarom in op vroegtijdig opsporen van mensen met een hoog risico, om zo de kans op diabetes type 2 en ernstige gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te verkleinen.
Maastricht Studie
Minstens 1,4 miljoen mensen in Nederland hebben verhoogde bloedglucosewaarden, ook wel prediabetes genoemd. Dit is niet alleen een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, maar ook voor hart- en vaatziekten, zo blijkt uit nieuwe resultaten van de nog lopende De Maastricht Studie. Dit is een uniek onderzoek naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Aan deze studie doen 10.000 mensen in de leeftijd van 40 tot 75 jaar mee, die wonen in Zuid-Limburg.
Orale glucose tolerantietest
Met een orale glucose tolerantietest is vanaf eind 2010 vastgesteld welke deelnemers aan De Maastricht Studie (pre)diabetes hebben. Dat bleek circa 1 op de 3 te zijn. Vervolgens zijn alle deelnemers gemiddeld 8 jaar lang gevolgd. Elk jaar vulden ze een vragenlijst in met de vraag of een arts bij hen diabetes type 2 of andere gezondheidsklachten heeft vastgesteld. Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog in het MUMC+: ‘Dit nieuwe onderzoek laat duidelijk zien dat mensen met prediabetes al een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om vroeg in te grijpen, en niet pas als iemand de diagnose diabetes type 2 heeft.’
Risico verkleinen met leefstijl
Overgewicht, roken, ongezond eten, ouder worden en (chronische) stress vergroten de kans op diabetes type 2. Het risico is ook verhoogd voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en als de ziekte in de familie voorkomt. Mensen van Surinaams-Hindo(e)staanse, Turkse of Marokkaanse afkomst lopen ook meer risico. Op tijd weten dat iemand risico loopt op diabetes type 2 is cruciaal. Met een gezonde leefstijl zoals veel bewegen, gezond eten en weinig stress kan het risico zoveel mogelijk verkleind worden. Dan verkleint iemand ook de kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartinfarct of beroerte.
Diabetes Risicotest
Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds: ‘Mensen hebben vaak niet in de gaten dat ze prediabetes hebben, want de klachten zijn vaag. Zij lopen een hoger risico op diabetes type 2. Dit onderzoek benadrukt het belang van vroegtijdig opsporen zodat met leefstijlverbetering en begeleiding de verdere ontwikkeling naar diabetes type 2 voorkomen kan worden.’ Het Diabetes Fonds roept mensen op hun risico op diabetes type 2 te checken met de Diabetes Risicotest, bestaande uit maximaal 8 vragen. Halbertsma: ‘Bijna een half miljoen mensen deden het afgelopen jaar de test: 1 op de 3 bleek een verhoogd risico te hebben. Zij kregen het advies om naar de huisarts te gaan om te testen op diabetes type 2. De helft van hen heeft dit gedaan of is van plan dit te doen.’
Bronnen: Maastricht UMC+ en Diabetes Fonds
Gepubliceerd op 15 mei 2025
Door Angela Severs