Praten over poep nog taboe

Ruim de helft van de Nederlanders praat liever niet over poep. Toch heeft ruim 43 procent van de mensen wel eens problemen met de ontlasting. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.000 Nederlanders, uitgevoerd door Coloplast (fabrikant van medische hulpmiddelen voor ontlastingsproblemen). Gemiddeld wachten mensen 5 jaar voordat ze hulp inschakelen bij darmproblemen, waardoor ze er onnodig lang mee door blijven lopen.

Taboe

Mensen vinden het ongepast of vies om over hun toiletgewoontes te praten. Tegelijkertijd vindt 59 procent van de mensen dat het onderwerp beter bespreekbaar moet zijn. Slechts 2 op de 5 mensen praten wel eens over hun ontlasting. Mannen hebben het meeste moeite om over poep te praten: 51 procent van de mannen praat er wel eens over met de partner, tegenover 64 procent van de vrouwen.

Klachten met ontlasting

Bijna de helft van de mensen ondervindt met regelmaat problemen met de ontlasting. Van de vrouwen ervaart 53 procent wel eens klachten, bij de mannen is dit 33 procent. Obstipatie is het meest voorkomende probleem, wat in bijna een kwart van de gevallen gepaard gaat met pijn. Toch bespreekt maar een kwart van de mensen de ontlastingsproblemen met de huisarts. Veel mensen (68 procent) kijken na het poepen wel achterom. Dit doen ze vooral om te kijken of hun ontlasting er normaal uitziet, of er bloed bij zit en hoe veel het is. Bijna iedereen (89 procent) denkt te herkennen als hun ontlasting er anders uitziet dan normaal.

Poepen liever thuis

Ook blijkt uit het onderzoek dat een grote groep mensen liever niet buiten de deur naar het toilet gaat. Zo’n 42 procent van de mensen heeft moeite met poepen bij anderen of op het werk. Ook in de natuur is toiletbezoek een issue. Een meerderheid van de mensen vindt dat er te weinig openbare toiletgelegenheden zijn. Voor een kwart van de mensen is dat zelfs een reden om minder vaak de deur uit te gaan.

Bron: Coloplast

Gepubliceerd op 28 juni 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.