Position paper over plantaardig eetpatroon
De Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics publiceerde een nieuwe position paper over vegetarische en veganistische voedingspatronen. De position paper beschrijft voordelen van deze voedingspatronen voor de gezondheid en wijst er tegelijk op dat de voedingswaarde steeds in de gaten moet worden gehouden.
Goede basis
De belangstelling voor plantaardig eten, waaronder een vegetarisch en veganistisch eetpatroon vallen, is de laatste jaren flink toegenomen onder consumenten, zorgverleners en onderzoekers. Alleen al in de Verenigde Staten eten naar schatting 16 tot 20 miljoen volwassenen vega(n). Maar het blijft voor veel consumenten en professionals onduidelijk of een overwegend plantaardig eetpatroon wel een goede basis vormt voor een optimale voeding. Speciaal voor zorgprofessionals publiceerde de Academy of Nutrition and Dietetics daarom de position paper Vegetarian Dietary Patterns for Adults: A Position of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Gezondheidsvoordelen
Het document geeft een uitgebreid overzicht van de nieuwste onderzoeken naar plantaardige voedingspatronen. De auteurs concluderen dat een goed samengesteld vegetarisch of veganistisch voedingspatroon bij volwassenen een volwaardig voedingspatroon is dat op de lange termijn gezondheidsvoordelen biedt. Zo kan het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en andere cardiometabole aandoeningen verlagen. De position paper geeft ook uitgebreide informatie over mogelijke risico’s en aandachtspunten rondom micronutriënten als vitamine B12 en ijzer, en uitleg over aminozuursamenstelling bij plantaardige voedingspatronen.
Sleutelrol voor diëtisten
De auteurs benadrukken dat diëtisten een belangrijke rol spelen in het begeleiden van mensen die (willen) overstappen op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Zij zijn de aangewezen personen om patiënten en cliënten te helpen bij het samenstellen van volwaardige en passende vegetarische of veganistische maaltijden. Het is belangrijk dat diëtisten hierbij voedingsadviezen geven die aansluiten bij de leefstijl en culturele achtergrond van de patiënt of cliënt, aldus de postition paper.
Uitgebreide informatie voor diëtisten
De ontwikkeling van de position paper is gefinancierd door de Academy of Nutrition and Dietetics, de Academy of Nutrition and Dietetics Foundation en de Vegetarian Nutrition Dietetics Practice Group. De volledige position paper is gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Het document is bedoeld voor zorgprofessionals. De auteurs raden de position paper met name aan voor studenten en professionals in de diëtetiek die werken met patiënten of cliënten die mogelijk geïnteresseerd zijn in een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.
Gepubliceerd op 6 mei 2025
Door Sophie Luderer