Positief beeld over voeding bij verstandelijke beperking

Mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking eten veelal gezond en ervaren weinig belemmeringen bij de maaltijd. Er is vaak begeleiding en ondersteuning bij het kiezen, kopen en koken van de maaltijden. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 234 naasten van mensen met een verstandelijke beperking.

Meesten eten gezond

Volgens hun naasten ervaren mensen met een lichte en matige verstandelijke beperking de maaltijd vooral als lekker, gezellig, makkelijk en leuk. Ruim 80 procent van de naasten vindt dat hun familielid met een verstandelijke beperking gezond tot zeer gezond eet. Zo geeft 66 procent aan dat er sprake is van een regelmatig eetpatroon en 62 procent noemt de voeding gevarieerd. Slechts bijna 10 procent van de naasten vindt dat hun familielid met een verstandelijke beperking ongezond of zeer ongezond eet, zoals te veel eten of onregelmatig eten.

Samen kiezen en samen eten

Een meerderheid van de mensen met een verstandelijke beperking uit het onderzoek woont samen met andere mensen met een verstandelijke beperking. Een kleiner deel – 29 procent – woont zelfstandig en 3 procent woont bij familie. De maaltijd wordt niet altijd door mensen met een verstandelijke beperking zelf gekozen. Meestal gebeurt dit in samenspraak, bijvoorbeeld in overleg met medebewoners of begeleiding. Er is vaak begeleiding en ondersteuning bij de maaltijd, bijvoorbeeld bij het koken of het eten. Ook wordt er regelmatig voorlichting gegeven over voeding en is er begeleiding bij het doen van boodschappen.

Ondersteuning van diëtist

Gemiddeld krijgt 17 procent van de mensen met een verstandelijke beperking specialistische ondersteuning van een diëtist. Vooral mensen die zelfstandig wonen, worden vaker begeleid door een diëtist. Circa 6 procent krijgt ook begeleiding van een logopedist.

Vervolgonderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in het kader van het onderzoeksproject “Monitor Zorg en participatie bij chronische aandoeningen” van het Nivel. De resultaten van het onderzoek onder naasten zijn samengevat in een factsheet. Niet alle naasten zijn echter dagelijks betrokken bij hun familielid en daardoor mogelijk niet altijd op de hoogte van wat zij eten. In het najaar van 2020 gaat Nivel daarom verdiepende vragen stellen aan mensen met een verstandelijke beperking zelf. Dit zal meer inzichten bieden in hun dagelijkse voeding en eigen ervaringen.

Bron: Nivel

Gepubliceerd op 8 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.