Portiegroottes

Altijd een struikelblok in de voedingsanamnese: portiegroottes juist inschatten. Want wat bedoelt een cliënt met een stukje vlees, een portie groente, brood dun besmeerd of een plak kaas? Mensen eten nu eenmaal geen standaard porties. En wat jij een normale portie vindt, vindt je cliënt misschien wel een erg kleine, of juist een grote portie. Belgische collega Trees Peersman heeft hierop iets gevonden. Ze heeft verschillende portiegroottes van een 50-tal maaltijdcomponenten op een duidelijke manier laten fotograferen. Denk aan sla, verschillende soorten groente, aardappelen, pasta, rijst en vlees. Per voedingsmiddel zijn er 6 foto’s van 6 verschillende porties. Je cliënt kan hiermee gemakkelijk aangeven hoe groot de door hem/haar gebruikte portie is. Om beïnvloeding te voorkomen staat het bijbehorende gewicht niet bij de foto maar is het op te zoeken in de bijgeleverde tabel. Als voedingsanamneses afnemen tot je dagelijkse bezigheden behoort, dan mag dit handige boek op je bureau eigenlijk niet ontbreken. Je kunt het boek bestellen op www.portiegrootteboek.nl

Gepubliceerd op 26 oktober 2011

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.