Podcast over het darmmicrobioom
Buikbelang lanceert een nieuwe podcast over het darmmicrobioom en wat dat voor je doet. In deze podcastserie praat host Karine Hoenderdos met wetenschappers en artsen over deze fascinerende binnenwereld en de invloed ervan op onze gezondheid. In de eerste aflevering deelt immunoloog prof. Eric Claassen zijn kennis over de functie van het microbioom en de rol ervan in de afweer. Hij vertelt hoe je goed voor het darmmicrobioom zorgt en zo je gezondheid kunt verbeteren.
Aanmaak van boterzuur
Claassen legt bekende en minder bekende zaken uit in de podcast. Zo weten weinigen waarschijnlijk dat de bacteriën in de darmen ook boterzuur kunnen maken, een energiebron voor de dikke darm. ‘Dankzij boterzuur kan de dikke darm bewegen en verloopt daardoor het laatste deel van de spijsvertering en de ontlasting goed. Verder worden er talloze andere stoffen gemaakt, bijvoorbeeld om schimmels en parasieten uit te schakelen’, vertelt Claassen.
Hooligans en ouderen
Deze “fabriek” in de dikke darm is niet de enige functie van het microbioom volgens Claassen. Hij legt uit dat het grootste deel van onze afweer zich bevindt in de darmen. Het microbioom helpt bij herkennen van ziekteverwekkers, maar ook de goede bacteriën spelen daarbij een rol. Deze complexe werking vergelijkt hij met een bus met passagiers. ‘Als in een bus vol ouderen 2 hooligans instappen, zullen deze hooligans weinig schade aanbrengen. Ook zijn de ouderen met genoeg om zich goed te verweren. Maar de kans op schade is veel groter als er maar 2 ouderen in de bus zitten en er 50 hooligans instappen’, licht hij toe. ‘Als er genoeg goede bacteriën aan boord zijn, krijgen de slechte bacteriën geen kans.’
Verborgen suikers
Het belangrijkste dat je voor een gezond microbioom kunt doen is volgens Claassen minderen met suiker. Claassen: ‘Juist de slechte bacteriën in onze darmen zijn dol op suiker als energiebron. Niet alleen de duidelijk zichtbare suikers zoals in snoep, koek en frisdrank. Maar ook de verborgen suikers in tal van producten. Dat is echt de grootste winst die je kunt maken voor je microbioom. En verder: gezond eten, met veel groenten, want daarin zitten vezels waar juist de goede bacteriën van houden. Dat geldt met name voor groenten als witlof, ui, prei en asperges.’
Buikbelang
Buikbelang is een initiatief van het MDL Fonds, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR). Het doel van Buikbelang is de kennis rondom het darmmicrobioom en gezondheid te verhogen en om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar toepassingen in de praktijk.
De podcast Buikbelang is te beluisteren via de site van Buikbelang of alle bekende podcastkanalen. De aflevering met Eric Claassen beluister je hier.
Gepubliceerd op 11 februari 2025
Door Sophie Luderer
Test