Plantaardig en mediterraan dieet goed voor het darmmicrobioom
Peulvruchten, groente, fruit, granen, vis en noten hebben een positief effect op het darmmicrobioom: ze laten bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen beter functioneren. Het tegenovergestelde geldt voor vlees, fastfood en geraffineerde suikers. Dit blijkt uit data die onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen presenteerden op een Europees congres voor gastro-enterologen. ‘De uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet kan helpen om darmziekten te bestrijden en te voorkomen’, aldus hoofdonderzoeker Laura Bolte.
Ontstekingsremmend effect
De onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Genetica hebben data gebruikt van zowel gezonde mensen als patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ze vonden 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen en 380 associaties tussen voedingsstoffen en specifieke bacteriën. De belangrijkste uitkomsten:
- Een voeding die rijk is aan brood, peulvruchten, vis en noten gaat gepaard met een relatieve afname van potentieel schadelijke bacterië Ook daalt het niveau van ontstekingsmarkers in de ontlasting, waarvan bekend is dat het niveau toeneemt bij een darmontsteking.
- Rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten worden geassocieerd met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.
- Een hoge consumptie van vlees, fastfood en geraffineerde suikers gaat samen met een afname van gunstige bacteriële functies en een toename van ontstekingsmarkers.
Gunstige effecten van plantaardige voeding
In het onderzoek zijn ook gunstige effecten gevonden van plantaardige voedingspatronen. Die gaan samen met hoge niveaus van korte-keten vetzuren, de belangrijkste energiebron voor cellen in de dikke darm. Plantaardige eiwitten helpen bij de biosynthese van vitamines en aminozuren, bij ammoniumuitscheiding en bij de afbraak van suikeralcoholen. Plantaardige eiwitten lieten ook een positieve associatie zien met darmbacteriën. Zo is het aantal bifidobacteriën hoger bij een hoge inname van plantaardige eiwitten. Bifidobacteriën hebben gunstige eigenschappen zoals het verteren van voedingsvezels en de productie van vitamines en korte-keten vetzuren. Dierlijke eiwitten hadden juist een tegengestelde associatie met bifidobacteriën.
Positief effect op darmecosysteem bij darmziekten
‘Veel mensen hebben last van darmziekten’, zegt Laura Bolte. ‘Ons onderzoek geeft meer inzicht in de relatie tussen voeding en darmziekten. Uit de resultaten blijkt dat letten op je voeding een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling en beheersing van darmziekten. Een voeding op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenten en peulvruchten, gecombineerd met matige consumptie van dierlijk voedsel zoals vis, vlees en zuivel is het beste voor je darmecosysteem.’
Bron: UMCG
Gepubliceerd op 28 oktober 2019
Door Angela Severs
@J.W.J. Van Wersch, Kun je aangeven weke informatie in het artikel biochemisch gezien volgens jou niet klopt?
De inhoud van ” gunstige effecten van plantaardige voeding” is biochemisch voor her grootste gedeelte onzin.
Het zou verboden moeten worden zulke informatie te verspreiden. Het klpt niet en niemand heeft r iets aan
Dit onderzoek roept bij mji wel de nodige vragen op zoals. wat is ‘een hoge consumptie’ (in vlees en junkfood), en over welk vlees praten we hier en wat is de bron van dat vlees, is dat bio industrie/biologisch/wildvang?
Zijn deze mensen onderverdeeld in varkensvlees, rundvlees, wild?
Over gevogelte wordt hier niet gesproken. Valt dit ook onder ‘vlees’ in dit onderzoek?
Ik heb dit in het onderzoek niet terug kunnen vinden