“Pindapoli” helpt pinda-allergie voorkomen

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland heeft Reinier de Graaf een speciale preventiepoli voor voedselallergie bij baby’s is opgezet; de Pindapoli. Hier krijgen baby’s met ernstig eczeem pindakaas door hun vaste voeding. Kinderen met ernstig eczeem hebben een verhoogd risico op een pinda-allergie doordat zij via de kapotte huid als eerste in aanraking kunnen komen met pinda. Als jonge kinderen pinda als eerste via de goede weg binnenkrijgen, namelijk de darmen, is de kans op een allergie veel kleiner. Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie zelfs voorkomen kan worden door een vroege introductie van pinda.

Diëtisten in multidisciplinair team

Op de Pindapoli kijkt een multidisciplinair team, bestaande uit een kinderarts-allergoloog, diëtisten en kinderverpleegkundigen, of het veilig is om baby´s vanaf 4 maanden met ernstig eczeem pindakaas te laten eten. Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met ernstig eczeem voorkomen kan worden door in de leeftijd tussen 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en het regelmatig te blijven eten. In tegenstelling tot wat vroeger vaak geadviseerd werd, is het dus van belang om vroeg te starten met het geven van pindakaas, om een allergie te voorkomen.

Behandeling op één dag

Tijdens het polibezoek krijgen kinderen ‘s ochtends een allergietest. Als blijkt dat het medisch verantwoord is, krijgen ze onder begeleiding dezelfde middag pindakaas te eten. Dit wordt in kleine hoeveelheden door een fruit- of groentehapje gemengd. Diëtisten begeleiden de ouders na het bezoek met de verdere opbouw van pindakaas in de voeding. Zij houden het verloop nauwgezet in de gaten.

Kijk hier het item (van ruim 2 minuten) dat RTL Nieuws heeft gemaakt over de Pindapoli.

Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis

Gepubliceerd op 8 mei 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.