• Pinda- en ei-poli voor zuigelingen in Martini Ziekenhuis

Pinda- en ei-poli voor zuigelingen in Martini Ziekenhuis

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is op 1 november gestart met een speciale pinda- en ei-poli voor zuigelingen. De poli is voor baby’s met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met ernstig eczeem, een eerdere ernstige reactie op voeding of ernstige voedselallergie bij ouders, broertje(s) of zusje(s).

Allergie voorkomen

‘Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen’, stelt kinderdiëtist Irene Herpertz van het MACK. ‘Hoe later zij pinda en ei krijgen, des te groter de kans op een allergie.’ Waar eerder werd gedacht dat de introductie moest worden uitgesteld, is inmiddels duidelijk dat vroege introductie belangrijk is. Het juiste moment is op de leeftijd tussen 4 en 8 maanden. Door op deze leeftijd pinda en ei te introduceren, kan bij 80% van deze groep kinderen een allergie voorkomen worden.

Introductie thuis of in ziekenhuis

Op de pinda- en ei-poli beoordelen kinderartsen, kinderdiëtisten en kinderverpleegkundigen hoe en waar een kind pinda en ei krijgt. Ze geven advies of het veilig is pinda en ei thuis te proberen, of dat dit in het ziekenhuis moet. Meestal gebeurt dit nog op dezelfde dag als het eerste consult. Alleen als uit onderzoek een verhoogd risico op pinda- en/of ei-allergie blijkt, vindt de test op een andere dag plaats.

Verhoogd risico bij eczeem

Kinderen met matig tot ernstig eczeem zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een pinda- en ei-allergie. Die kan ontstaan als pinda- of eiresten via de (kapotte) eczeemhuid het lichaam binnendringen, nog voordat een kind voor de eerste keer pinda(kaas) of ei gegeten heeft. Gerbrich van der Meulen, kinderallergoloog van het MACK: ‘De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voeding in aanraking te komen. Dit moet gebeuren via het maag-darmkanaal. Dat stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier om pinda of ei als veilig te beschouwen en geen allergie te ontwikkelen. Juist daarom is het belangrijk op zeer jonge leeftijd pinda en ei te geven en daarna wekelijks te blijven geven.’

Bron: Martini Ziekenhuis

Door |2018-11-12T13:54:04+00:006 november 2018|nieuws|

Reageer:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.