Pillen zijn niet het antwoord op ongezonde leefstijl

BMJ-hoofdredacteur Fiona Godlee steekt in een editorial haar mening niet onder stoelen of banken: we moeten leefstijlproblemen niet behandelen met medicijnen. Als voorbeeld noemt Godlee de nieuwe Amerikaanse richtlijnen voor hypertensie. Meer dan de helft van de volwassenen ouder dan 45 jaar zou met deze richtlijnen in aanmerking komen voor behandeling met medicijnen. Dit komt overeen met 70 miljoen mensen in de VS.

Massamedicatie

Is deze vorm van massamedicatie echt wat we willen? Hetzelfde geldt voor diabetes type 2, een aandoening die met een dieet en verandering van leefstijl is om te keren. Gewichtsverlies leidt tot verbeterde bloedglucosewaarden, bloeddruk en bloedlipiden.

Of neem non-alcoholische leververvetting, een aandoening die naar schatting meer dan een kwart van de volwassenen treft en zelfs 90 procent van de mensen met overgewicht en diabetes type 2. Nieuwe medicijnen tegen non-alcoholische leververvetting worden nu getest. Maar het is allemaal leefstijl, aldus Godlee. Pillen kunnen alleen maar de symptomen bestrijden en niet de oorzaak aanpakken.

Stop ermee

Godlee is vastberaden. Ze zegt: stop met de dingen doen die de oorzaak niet aanpakken. Pillen kunnen niet het antwoord zijn op ongezond leven. Ze zijn bovendien duur en geven bijwerkingen. In plaats van de hele bevolking te medicaliseren, moeten we gaan investeren in een minder obesogene maatschappij en in preventie.

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 17 juli 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Joh Hart 9 augustus 2018 at 15:52 - Reply

    Heel wat mensen zijn hiermee afgevallen en blijven jaren op het rechte pad, omdat het zulk heerlijk eten is…
    Niet moeilijk hoor, ik denk dat mijn Oma zo at…..
    https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-voor-beginners_nl_revised.pdf

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Verpleegkundige
  2. Ziro 28 juli 2018 at 22:37 - Reply

    Het is best moeilijk om in de lijn van gezonde voeding te blijven, slechte voedingsstoffen te laten staan en te weten welke voedingsstoffen je conditie goed houden. Ook zorgprofessionals hebben hebben niet altijd het goede spoor.
    Wie zoekt zal vinden.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Adviseur gezonde voeding.
  3. Harriet Verkoelen 24 juli 2018 at 21:28 - Reply

    Dit is ook wat Dr Jason Fung zegt in het boek ‘Diabetes Unpacked’: “you can’t use drugs to cure a dietarty disease”. Hyperinsulinemie, verhoogde bloeddruk, slecht cholesterol, te hoge buikomvang, verhoogde bloedsuikers en ook jicht, lever- en alvleeskliervervetting zijn allemaal symptomen van insulineresitentie bij metabool syndroom. Jicht ontstaat door inflammatie veroorzaakt door KH en factoren die het buikvet maken (TNF-a). Behandel de oorzaak: afvallen!! Of doe aan symptoombestrijding met medicatie waarbij de oorzaak, het overgewicht, verergert. Hyperinsulinemie is een grotere risicofactor voor HVZ dan hyperglycemie (Kraft) en dezelfde bloedsuikers bij steeds meer medicatie is een verslechterende diabetes!
    Dit alles is omkeerbaar door de voeding te veranderen (KHarm/beperkt of zelfs keto en IF) en juist minder medicatie! Dietisten er is werk aan de winkel :-)

    • Beroep: Diëtist
  4. Loes 20 juli 2018 at 23:56 - Reply

    Hoe zit dit met jicht op jonge leeftijd? Er zijn volgens huisartsen geen duidelijke richtlijnen over voedingsgewoonten omtrend deze aandoening. Hoe kom je er achter wat de invloed is van bepaalde voeding op het ontstaan van een jichtaanval? De medicatie alleen slaat niet voldoende aan en de leefstijl is eigenlijk al vrij bewust.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Geïnteresseerd
  5. Jacqueline Gerrits 17 juli 2018 at 12:41 - Reply

    Helemaal mee eens. Ik vrees wel dat zo lang onze maatschappij voor de dagelijkse boodschappen, technische en digitaal gemak, en 24/7/365 media/marketingverleidingen wordt bevoorraad door partijen die daar financieel belang bij hebben, het een hele strijd is. Daarom blijft goede voorlichting en begeleiding door zorgprofessionals nodig.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.